Rijksoverheid


EUR 2 miljoen extra voor slachtoffers Pakistan

Nieuwsbericht | 26-08-2010

De Nederlandse regering stelt EUR 2 miljoen euro extra beschikbaar voor noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. De totale bijdrage komt daarmee op EUR8,6 miljoen.

De overstromingen hebben rond de 1500 mensen het leven gekost. Volgens schattingen zijn 17 miljoen mensen getroffen. De verwoestingen aan huizen, scholen, klinieken, wegen en bruggen zijn groot. Veel landbouwgrond staat onder water, waardoor oogsten verloren zijn gegaan.

'Er is de komende maanden meer hulp nodig voor de mensen die alles zijn kwijtgeraakt', aldus minister Verhagen (BZ). 'Ze moeten dringend worden voorzien van voedsel, medische zorg, schoon drinkwater en noodonderdak.'

Hoewel het water in het noorden van het land aan het zakken is, verplaatst de watermassa zich stroomafwaarts naar het zuiden, en brengt daar nieuwe overstromingen met zich mee. Er worden daar tienduizenden mensen geëvacueerd.

Nederlandse bijdrage

De bijdrage van de Nederlandse regering aan de noodhulp voor de slachtoffers van de overstroming komt in totaal op EUR8,6 miljoen. Nederland zegde eerder al EUR 4 miljoen toe aan het Wereldvoedselprogramma (WFP), EUR 1,6 miljoen aan het VN kinderfonds (UNICEF) en EUR 1 miljoen aan het Internationale Rode Kruis.

De Nederlandse bijdrage wordt onder meer gebruikt voor noodonderdak, voor voedselpakketten voor ongeveer 6 miljoen mensen voor de komende maanden, voeding voor zuigelingen, jonge kinderen en hun moeders, en voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Dat laatste is dringend nodig om verspreiding van ziekten door vuil overstromingswater tegen te gaan.

Nederland draagt verder indirect bij aan de hulp via het Noodhulpfonds van de Verenigde Naties, waarvan Nederland een grote donor is. Het VN-fonds heeft 26 miljoen dollar toegezegd. De Europese Unie verleent EUR 70 miljoen aan noodhulp voor Pakistan.

Afzender


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zie ook


* Noodhulp
Onderwerp | BZ

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051