Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

VSN gelukkig met aanbevelingen inspectie over thuisbeademing

Thuisbeademing heeft een revolutie teweeg gebracht in de behandeling van mensen met een spierziekte. Geen enkel medicijn of therapie heeft zoveel bijgedragen aan de levensverwachting en de kwaliteit van leven.

thuisbeademing De VSN is samen met een kleine groep artsen de drijvende kracht geweest achter de introductie van thuisbeademing in Nederland. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vandaag een rapport uitgebracht met aanbevelingen om de kwaliteit van de thuisbeademing te verbeteren. De VSN kan zich helemaal vinden in deze aanbevelingen.

Bij thuisbeademing gaat het om chronische beademing buiten het ziekenhuis. Dat is vaak thuis, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld een woonvorm of verpleeghuis. Het aantal mensen met thuisbeademing is in de afgelopen twintig jaar bijna vertienvoudigd. De inspectie komt in haar rapport tot de conclusie dat er de nodige verbeterpunten zijn. Zo is de apparatuur niet altijd geschikt voor gebruik in de thuissituatie en vallen er gaten in de zorg. Ook is de mantelzorg niet altijd goed geïnstrueerd. Daardoor ontstaan soms levensbedreigende situaties.

De VSN heeft al jaren geleden samen met zorgverleners een stuurgroep in het leven geroepen om te zorgen voor onder andere een betere afstemming tussen de betrokken zorgverleners, specialisten en instanties door sluitende afspraken te maken over veilige zorg. Deze stuurgroep, de Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning (VSCA), is een uniek samenwerkingsverband tussen patiënten en zorgverleners. Het rapport van de inspectie ligt helemaal in lijn met de voorstellen en initiatieven van VSCA. De VSN zou graag zien dat er snel begonnen wordt met het uitvoeren van alle verbeterplannen die er zijn.

26 augustus 2010