Ingezonden persbericht


Yksi Expo toont werk Maurice Mentjens

Ontwerper van de verbeelding

Een eenhoorn, TL-balken die uiteenspatten in sterrenstralen, een Belgische frituur, vlinderende schoenen en een citaat van Shakespeare. Symbolen, associaties en verwijzingen. Interieurontwerper Maurice Mentjens wil het liefst verhalen vertellen. Zijn opvallende werk is te zien van 25 augustus t/m 5 december bij Yksi Expo in het Designhuis te Eindhoven.

Mentjens maakt ontwerpen die zich laten lezen als een essay. Ze zijn filosofisch van inslag, vol betekenissen. De symbolen en verwijzingen kiest hij vaak uit de mythologie, historie, literatuur of de beeldende kunst. Mentjens zoekt voortdurend naar confronterende contrasten binnen het alledaagse. Ook religie en spiritualiteit inspireren hem. Aanknopingspunten zoekt hij bij voorkeur in de symbolische waarde van een gebouw, het beoogde gebruik en zeker ook in de geschiedenis van stad of omgeving. In zijn opvatting laat een ontwerp zich alleen hechten met respect voor de 'geest van de plek'. Ook de relatie met de opdrachtgever speelt hierin een belangrijke rol. Vanuit wederzijdse empathie ontstaat méér dan een functioneel en technisch correct ontwerp, ook de emotionele betrokkenheid toont zich.

De interieurs van de hand van Mentjens volgen dan ook nooit de waan van de dag. Ondanks hun status van autonome installaties, zijn ze nooit gewild trendy, hip of experimenteel. Niet voor niets telt zijn portfolio relatief veel winkelinterieurs. Hoe spectaculair ze in eerste aanblik ook mogen zijn, niets leidt uiteindelijk af van datgene waar het om gaat: de producten, die behandeld worden als juwelen. Met licht, kleur, koven en spiegels wordt de ruimte tot een podium gevormd. Balies en presentatiesystemen ontstijgen de de benaming kast, rek of console en versterken die enscenering. Binnen deze driedimensionale omlijsting worden de voorwerpen vaak letterlijk op een sokkel gezet. In die zin is Maurice Mentjens nog steeds trouw aan zijn vroegere opleiding als autonoom ontwerper, afdeling sieraad & productvormgeving. Alleen ontwerpt hij nu niet meer het sieraad of product, maar het doosje. Uitvergroot tot een schaal die vrije dimensies biedt aan de poëzie van ruimte en tijd. Bij Yksi Expo geven beelden, film en boek een overzicht van het werk van Mentjens.

Dit project is tot stand gekomen met bijdragen van Gemeente Eindhoven, Provincie Noord Brabant en Yksi Ontwerp
---




Ingezonden persbericht