Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
September 2010

Grenzeloze natuur
De internationale betekenis van soorten, ecosystemen en landschappen in Nederland

Wat is precies de rol van de Nederlandse natuur in Europees verband? Welke elementen van natuur en landschap zijn kenmerkend voor ons land? Grenzeloze natuur bespreekt dit vraagstuk vanuit drie verschillende invalshoeken: de soorten, de ecosystemen en de landschappen.

Nederland is weliswaar klein en dichtbevolkt, maar het kent een grote rijkdom aan natuur en landschappen, van de duinen langs de Noordzee tot de zandgronden van Twente, en van de Waddenzee tot het Limburgse Mergelland.

Sommige soorten, ecosystemen en landschappen komen buiten onze landsgrenzen niet of weinig voor. Als ze uit Nederland verdwijnen, dan verdwijnt daarmee ook een belangrijk gedeelte van de Noordwest-Europese populatie van die soort, of van het Noordwest-Europese areaal van dat ecosysteem of landschap. Dat geeft Nederland een internationale verantwoordelijkheid voor het behoud van die soorten, ecosystemen en landschappen. Nederland is bijvoorbeeld een pleisterplaats voor grote aantallen trekvogels. De Noordse woelmuis komt alleen in ons land voor. Onze hoogveenvegetaties zijn uniek, en nergens anders vind je getijdengebieden zoals in onze Zeeuwse Delta.

Grenzeloze natuur beschrijft onze natuur- en landschapswaarden per biotoop. Het schetst niet alleen de ecologische rol van Nederland in Europees verband, maar legt ook in heldere taal uit hoe experts die rol precies bepalen en welke nationale en internationale regelgeving daarbij komt kijken.

De auteurs vertegenwoordigen samen vele decennia aan ervaring in natuurbeheer en -beleid. Met hun enthousiaste beschrijjvingen en toegankelijke uitleg bereiken zij een breed publiek, van professionals tot natuurliefhebbers. In Grenzeloze natuur maken zij op een overtuigende manier duidelijk dat de Nederlandse natuur er wel degelijk toe doet.

Dit boek is het tiende deel in de Reeks WOt-studies van de Wettelijke Onderzoekstaken Natuur en Milieu (WOT N&M), onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Grenzeloze natuur
De internationale betekenis van soorten, ecosystemen en landschappen in Nederland Auteur: Joop Schaminée, Joep Dirkx en John Janssen Uitgeverij: KNNV Uitgeverij i.s.m. Alterra Uitvoering: 144 p. , 20 x 26 cm, genaaid gebrocheerd ISBN: 978 90 5011 320 5

Boekhandelsprijs: ¤ 29,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl