Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT
2010/YG73

Buitenpost, 26 augustus 2010

Achtkarspelen zwangert mee

Als aanstaande ouders wil je je goed kunnen voorbereiden op de komst van je kind. Deze voorbereiding wordt makkelijker gemaakt, omdat gemeenten van het Rijk de opdracht hebben een samenhangend aanbod te organiseren.

De gemeente Achtkarspelen vindt het belangrijk eerst te weten wat aanstaande ouders wensen qua voorlichting. Daarom worden aanstaande ouders over enkele maanden benaderd door middel van een vragenlijst. Dit jaar kunnen zwangeren in Achtkarspelen al gebruik maken van een zwangerschapscursus en een cursus borstvoeding, deels vergoed door de gemeente. Aanmelding voor deze gesubsidieerde cursussen is mogelijk via het cursusbureau van Isis Kraamzorg ((088) 512 25 25 of via de website: www.isiskraamzorg.nl. Ook wordt een informatiemarkt georganiseerd voor aanstaande papa's en mama's. Het belooft een gezellige markt te worden met vele tips en verrassingen voor jong en oud. Datum en locatie van de markt zijn later dit jaar bekend.

Gemeenten hebben van het Rijk de opdracht nieuw beleid te ontwikkelen voor prenatale voorlichting. Deze voorlichting is bedoeld om aanstaande ouders voor te bereiden op wat komen gaat, wijst op mogelijke risico's en geeft informatie over instanties die zorg, hulp of ondersteuning kunnen bieden. Op 8 januari 2010 verscheen het rapport 'Een goed begin', waarin gesproken wordt over het verkleinen van gezondheidsverschillen en over het verminderen van babysterfte (in Friesland met 11,9 per 1000 inwoners hoger dan het landelijk gemiddelde van 10,1). Er wordt in het rapport op gewezen dat instanties goed moeten samenwerken. En dat er veel aandacht nodig is voor een gezonde leefstijl in het gezin van de baby op komst. Partijen rond zwangeren ontwikkelen samen het nieuwe gemeentelijke beleid (kraamzorgorganisaties, verloskundigenpraktijken, huisartsen, Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân, jeugdgezondheidszorg GGD Fryslân, CJG Achtkarspelen, afdeling Werk Inkomen en Zorg en afdeling Samenleving van de gemeente).

Wilt u alvast meer weten, neem dan contact op met beleidsmedewerker Marjan de Boer-Klunder (0511) 54 86 46, of jkm.deboer@achtkarspelen.nl.




Gemeente Achtkarspelen