Gemeente Achtkarspelen

GEMEENTE ACHTKARSPELEN
OPENBARE BESLUITENLIJST VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DD. 25 augustus 2010

Punt nr.

1.

Omschrijving
Adviesnota ROR (toekomstige) verkeerssituatie Parallelweg Buitenpost.

Beslissing
Het college heeft besloten de vragen van de FNP-fractie over de toekomstige verkeerssituatie op het zuidelijke deel van de Parallelweg te Buitenpost schriftelijk te beantwoorden. Het college stemt in met de beantwoording van de brief van Mediq Apotheek Farma B.V. over de gang van zaken ten aanzien van de werkzaamheden aan de Nije Jirden te Surhuisterveen. Het college heeft besloten medewerking te verlenen aan het verzoek van de heer Van Dekken, Nijewei 95 te Harkema om zijn hele bedrijfsperceel mee te nemen in de partiële herziening van het bestemmingsplan Harkema bedrijventerrein Quakkenburg. Het college is niet bereid medewerking te verlenen aan de bouw van een extra woning op het perceel aan het Wildveld 15 in Surhuisterveen. Bij een formele aanvraag zal het college de raad negatief adviseren. Het college stelt de raad voor de voorbereiding/ procedure ten behoeve van een projectbesluit te starten voor het vouwen van een jongveestal op het perceel Parallelweg 2 te Buitenpost. Aan deze medewerking wordt een aantal voorwaarden verbonden. Het college stelt de raad voor te kiezen voor een procedure variant waarbij alle stappen worden gedelegeerd aan het college. Het college stemt in met het subsidieverzoek van Kinderopvang Achtkarspelen voor een bijdrage in de kosten van invoering van het VVEprogramma Piramide op drie locaties kinderopvang in onze gemeente. Het college heeft de brief van HVD Fryslân voor kennisgeving aangenomen.


2.

Adviesnota ROR inzake beantwoording brief Mediq Apotheek Farma B.V.


3.

Adviesnota RPB inzake vervolgadvies m.b.t. verzoek L. van Dekken te Harkema om medewerking te verlenen aan het herzien van het bestemmingsplan.


4.

Adviesnota RPB inzake principeverzoek extra woning Wildveld 15 te Surhuisterveen.


5.

Adviesnota RPB inzake verzoek Mts. F.en T. Roorda te Buitenpost (aanvraag om bouwvergunning) om een jongveestal op het perceel Parallelweg 2 te Buitenpost te mogen bouwen.


6.

Adviesnota SLBEL inzake subsidieverzoek van Kinderopvang Achtkarspelen voor bijdrage koste invoering VVE programma Piramide op drie locaties kinderdag opvang. Adviesnota SLBEL inzake inspecties gastouderopvang.


7.

Telefonische informatie over de bovengenoemde besluiten is verkrijgbaar bij de hieronder vermelde leden van het college van burgemeester en wethouders via telefoonnummer 0511-548267/548145). Telefonische informatie wordt gegeven door: Burgemeester T.J. van der Zwan Wethouder K.H. Antuma Wethouder J. Lammers Wethouder M. van der Veen over besluit puntnummer: 10, 16 en 29 7, 8, 20, 21 en 22 1, 3, 4, 5, 11, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 30, 31, 32, 33 en 34 2, 6, 9 en 12

C:\Documents and Settings\j.middel\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKC\2010-08-25opb.doc


-2-


8.

Adviesnota SLBEL inzake rapport Belevingsonderzoek Wmo prestatieveld 1 t/m 4. Adviesnota SLBEL/WIZ inzake herbestemming Rabobank i.h.k.v. Project Minsken Meitsje in Doarp.


9.


10.

Adviesnota CSD inzake regierol provincie inzake versterking kwaliteit lokaal bestuur.


11.

Adviesnota ROR inzake gunning "Recreatief fietspad Langfal-Langpaed" Surhuizum.


12.

Adviesnota ROR inzake naamgeving Heawei, Surhuizum.

Het college heeft kennis genomen van het Belevingsonderzoek en legt deze informerend voor aan de gemeenteraad. Het college heeft, onder verwijzing naar het onlangs vastgestelde projectplan Minsken Meitsje in Doarp, en onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad, het volgende principebesluit genomen; 1. Een maatschappelijke invulling aan het vm. `Rabo-pand' te Twijzelerheide willen geven en daartoe een huurovereenkomst willen sluiten voor de duur van 5 jaar; 2. In overleg met griffie/presidium, de gemeenteraad informeren over het projectplan en het voorstel de beoogde reserve voor dit doel aan te wenden; 3. De gemeenteraad voorstellen daartoe gedurende vijf jaar vooralsnog jaarlijks 17.000 uit de reserve "project Minsken meitsje in doarp" beschikbaar te stellen (stand d.d. 1 januari 2010: 214.706) als uitvoeringsbudget waarmee o.a. de huisvestingskosten (huur, nuts- en aanpassingskosten) moeten worden gedekt; 4. Een jaaroverstijgend projectbudget voor het project Minsken Meitsje in Doarp in te richten; 5. Nader overleg aan te gaan met de directie van de Rabobank over de voorwaarden en formalisering van het huurcontract (onder voorbehoud van goedkeuring door de raad). 6. Nader overleg aangaan met vertegenwoordigers van het Virtueel Loket over een reële kostenvergoeding (t.l.v. VRA-middelen). 7. Betrokken partijen informeren over dit principebesluit. Het college heeft besloten om met de colleges van Tytsjerksteradiel en Kollumerland c.a. de vervolgnotitie t.a.v. clustergesprekken van GS te bespreken, deze notitie is voor kennisgeving aangenomen en het college wacht het initiatief van GS af. Het college heeft besloten de aanleg van het recreatief fietspad Langfal-Langpaed Surhuizum te gunnen aan Djurrema, Jansma en Van Dijk te Buitenpost voor een prijs van 126.000,00. Het college heeft besloten voor de weg, lopend vanaf de weg Koaiwei te Surhuizum in noordelijke richting tot aan de dorpsgrens met Augustinusga, voor het weggedeelte dat binnen het dorpsgebied van Surhuizum ligt ook de naam Heawei vast te stellen.

C:\Documents and Settings\j.middel\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKC\2010-08-25opb.doc


-313. Adviesnota RPB inzake verzoek Pietersma & Spoelstra Adviseurs te Drachten (namens F. Zijlstra te Augustinusga) om het kuikenmestbedrijf op het perceel Reaskuorre 11 te Augustinusga vanwege dierenwelzijnseisen uit te mogen breiden. Adviesnota RPB inzake mogelijkheid detailhandel (via internet) op een woonperceel. Het college is niet voornemens het eerder ingenomen standpunt, om geen medewerking te verlenen aan de uitbreiding van het vleeskuikenbedrijf op het perceel Reaskuorre 11 te Augustinusga, te wijzigen. Het college heeft besloten de heer Elzinga te informeren over de mogelijkheden voor een aan huis verbonden beroep of bedrijf en de verkoop van goederen via internet. Het college heeft besloten: 1. De voorbereiding voor een projectbesluit te starten voor de functiewijziging van het bedrijfsgebouw op het perceel Rohel 15a en het bouwen van een bedrijfswoning elders op het perceel; 2. De raad voor te stellen de bevoegdheid op grond van artikel 3.10 Wro in zijn geheel aan uw college te delegeren conform procedurevariant 1. Het college heeft besloten de wijzigingen van de APV ter vaststelling aan de Raad voor te leggen. Het college heeft besloten het wijzigingsplan vast te stellen overeenkomstig het ontwerp wijzigingsplan. Het college heeft besloten de conceptverordening Geurhinder en Veehouderij waarvoor op grond van de Wet geurhinder en veehouderij vaste afstanden gelden, door de raad vast te laten stellen. Het college heeft besloten een bouwvergunning te verlenen voor het vergroten van een geluidskerende wand op het perceel Oastkern 18 te Kootstertille en daarbij af te wijken van het advies van Hûs en Hiem. Het college heeft kennis genomen van de afwijzing van de aanvraag meerjarige aanvullende uitkering op het budget I-deel. De gemeenteraad wordt hierover geïnformeerd. Daarnaast heeft het college kennis genomen van de onmogelijkheid om in aanmerking te komen voor de incidentele aanvullende uitkering op het budget I-deel. Het college heeft: 1. Kennis genomen van de nieuwe gemeentelijke taak Prenatale voorlichting. 2. Ingestemd met de beleidsontwikkeling Prenatale voorlichting in 2010 en 2011. 3. Ingestemd met dekking van de kosten uit het budget BDU CJG. Het college stemt in met vaststellen van kaders, doelstellingen en uitgangspunten van het Centrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen.

14.

15.

Adviesnota RPB inzake verzoek wijzigen bedrijfsactiviteiten en dienstwoning buiten bouwblok Rohel 15a te Augustinusga.

16.

17.

Adviesnota RTV inzake wijziging APV in verband met o.a. deregulering in NOFA-verband en de samenwerking Tytsjerksteradiel. Adviesnota RTV inzake wijzigingsplan locatie Uterwei 18, Surhuizum. Adviesnota RTV inzake geurverordening.

18.

19.

Adviesnota RTV inzake bouwvergunning voor het verhogen van een geluidskerende wand op het perceel Oastkern 18 te Kootstertille.

20.

Adviesnota WIZS inzake afwijzing aanvraag meerjarige aanvullende uitkering en (on)mogelijkheid aanvragen incidentele aanvullende uitkering.

21.

Adviesnota SLBEL inzake prenatale voorlichting.

22.

Adviesnota SLBEL inzake raadsvoorstel en Werkplan Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

C:\Documents and Settings\j.middel\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKC\2010-08-25opb.doc


-423. Adviesnota ROR inzake verkoop bouwterrein te Surhuizum. Het college heeft besloten het bouwterrein aan de Mienskar te Surhuizum dit najaar uit te geven. Aangrenzende bewoners van de Iennen en de Mienskar te Surhuizum in te lichten over de uitgifte van het perceel Mienskar 1a als bouwterrein. Het college legt de gemeenteraad een advies voor over de realisatie van starterswoningen aan de Vierhuisterweg in Surhuisterveen. Het college heeft ingestemd met de ruimtelijke onderbouwing voor het vervangen van een woning aan de Miedweg 6 te Stroobos en het ontwerpprojectbesluit en de ontwerpbouwvergunning ter inzage te leggen. Het college is niet bereid medewerking te verlenen aan de bouw van een uitbouw (woonkeuken) bij de woning De Sannen 17 te Drogeham. Het college heeft besloten in principe geen medewerking te verlenen aan de bouw van een extra woning op het perceel Nonnepaed 2a te Kootstertille en de heer Spoelstra via bijgevoegde conceptbrief te beantwoorden. Het college heeft ingestemd met de ruimtelijke onderbouwing voor het uitbreiden van een woning aan de Langewyk 13 te Boelenslaan en het ontwerpprojectbesluit en de ontwerpbouwvergunning ligt ter inzage. It kolleezje hat besletten de "Oardering Frysk yn it skriftlik ferkear fan de gemeente Achtkarspelen" beslútfoarmend oan de gemeenteried foar te lizzen. Het college neemt kennis van de begroting van het Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen en stemt in met het, volgens afspraken uit het convenant, uitkeren van de termijnbedragen aan het Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen. Het college is niet bereid medewerking te verlenen aan de bouw van vijf opvangeenheden bij de op het perceel Rohelsterweg 1 te Buitenpost gevestigde zorgboerderij Nij Begjin maar hecht er aan geïnformeerd te blijven over de resultaten van het overleg met de familie Pilat over alternatieven voor dit plan. Het college is niet bereid medewerking te verlenen aan de bouw van een schuur van 150 m2 bij de woning Miedwei 64 te Surhuizum. Het college wordt graag geïnformeerd over de wijze waarop de handhaving wordt vormge-geven. Het college is van mening dat bij aantoonbare grondgebonden bedrijvigheid, op het perceel Oost 40 te Buitenpost rosékalveren gehouden kunnen worden.

24.

Adviesnota ROR inzake starterswoningen Surhuisterveen. Adviesnota RPB inzake het vervangen van een woning aan de Miedweg 6 te Stroobos.

25.

26.

27.

Adviesnota RPB inzake verzoek Pietersma & Spoelstra adviseurs te Drachten (namens S. Velda) om de woning op het perceel De Sannen 17 te Drogeham te mogen uitbreiden. Adviesnota RPB inzake mogelijkheid tot bouw van een extra woning op het perceel Nonnepaed 4 te Kootstertille.

28.

Adviesnota RPB inzake het uitbreiden van een woning aan de Langewyk 13 te Boelenslaan.

29.

Adviesnota SLBEL inzake oardering Frysk yn it skriftlik ferkear.

30.

Adviesnota ROR inz. uitbetaling bijdragen Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen.

31.

Adviesnota RPB inzake verzoek architectenburo Nanning Bulthuis bna te Buitenpost (namens fam. Pilat) om op een perceel weiland aan de Rohelsterweg 5 opvang- eenheden te mogen bouwen bij de zorgboerderij Nij Begjin op het perceel Rohelsterweg 1 aldaar.

32.

33.

Adviesnota RPB inzake verzoek Pietersma & Spoelstra adviseurs te Drachten (namens B. Hoekstra) om een schuur te mogen bouwen op een perceel weiland achter het perceel Miedwei 64 te Surhuizum. Adviesnota RPB inzake mogelijkheid tot vestiging rosékalverbedrijf als grondgebonden bedrijf op de locatie Oost 40 te Buitenpost.

C:\Documents and Settings\j.middel\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKC\2010-08-25opb.doc


-534. Adviesnota RPB inzake verzoek S. van der Kloet te Boelenslaan om de gebruiksmogelijk-heden van de westernmanege (Lits River Ranch) en theatertuin op het perceel Langewyk 17a te verruimen. Het college is in principe bereid om planologische medewerking te bevorderen voor een uitbreiding van de gebruiksmogelijkheden van het perceel Langewyk 17a te Boelenslaan, onder voorwaarde dat dit past binnen de kaders van de hoofdfunctie "recreatie (manege en theatertuin)". Hierbij gaat het om vormen van kleinschalige verblijfsrecreatie met beperkte mogelijkheden voor de uitbreiding van de bebouwing. Het houden van braderieën dan wel feesten, die geen relatie met deze hoofdfunctie hebben, kan volgens het college niet worden toegestaan. Aanvrager wordt uitgenodigd om binnen de door het college aangegeven kaders een concreet (bedrijfs-)plan in te dienen, op basis waarvan door het college/ de raad beoordeeld zal worden of daarvoor een ruimtelijke procedure op gang gebracht wordt.

C:\Documents and Settings\j.middel\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKC\2010-08-25opb.doc

---- --