Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Seinen op groen voor MBO-opleiding machinist spoorgoederenvervoer

Den Bosch, 26 augustus 2010. Er komt een nieuwe MBO-opleiding voor het beroep van machinist in het spoorgoederenvervoer. Vandaag wordt door KNV Spoorgoederenvervoer en de provincie Noord-Brabant het startschot gegeven voor de ontwikkeling van de opleidingseisen en het opleidingsprofiel. Tot op heden werd deze opleiding door de goederenvervoerders zelf verzorgd in een privaat opleidingstraject.

Groeiende vraag naar gecertificeerde machinisten

Ondanks de recessie is er momenteel een structureel tekort aan gecertificeerde machinisten in het spoorgoederenvervoer. Verwachting is dat komende jaren dit tekort verder zal toenemen door de vergrijzing en de groei van het spoorgoederenvervoer in Nederland en Europa.

ROC opleiding

De opleiding wordt een 'gewone' MBO beroepsopleiding, verzorgd door gekwalificeerde Regionale OpleidingsCentra (ROC) die over de juiste competenties beschikken. KNV Spoorgoederenvervoer verwacht dat met deze nieuwe openbare opleiding het beroep van spoorgoederenmachinist toegankelijker en daardoor aantrekkelijker wordt en verder professionaliseert.

Competentie

De opleiding gaat van start in het schooljaar 2011-2012. Voor die tijd moet een zogenaamd kwalificatiedossier worden ontwikkeld waarin alle opleidingsvoorwaarden en eisen zijn opgesteld en tevens maximaal worden geborgd. De nieuwe opleiding moet aan hoge eisen voldoen. Het beroep van machinist is de afgelopen jaren steeds complexer geworden door verhoogde veiligheid- en kwaliteitseisen, internationalisering en toename van volumes.

Startbijeenkomst ?Kwalificatiedossier Machinist Railvervoer?

De opleiding is een initiatief van K NV Spoorgoederenvervoer, met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant. Verschillende bedrijven, waaronder vervoerders en VTL als kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven, hebben samen het beroepscompetentieprofiel voor het beroep machinist railgoederenvervoer ontwikkeld. Met deze goedkeuring wordt het kwalificatiedossier ontwikkeld op basis waarvan de opleiding wordt opgesteld.