Socialistische Partij

Paul Ulenbelt: 'Komende jaren geen Donner-korting'


24-08-2010 * "In plaats van de boekhoudkundige regels die nu gebruikt worden om de reserves van pensioenfondsen te waarderen, zou overgestapt moeten worden op eerlijkere maatstaven." Dat zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt nu minister Donner dreigt met het korten op pensioenen. Ulenbelt ziet in de Donner-korting vooral een ingreep die de geesten rijp moet maken voor grote ingrepen in het pensioenstelsel: "Door te rekenen met een gemiddelde rente over de laatste 10 jaar, in plaats van met de actuele rente ontstaat een realistischer beeld van de reserves."

Volgens Ulenbelt moeten pensioenfondsen nog tot in het jaar 2012 de tijd krijgen om hun dekkingsgraad op orde te krijgen. Door vervolgens eerlijke rekenregels los te laten op de reserves is het nu niet nodig om ouderen te korten op hun pensioen. Ulenbelt: "Donner jaagt ouderen de stuipen op het lijf terwijl er geen acuut probleem is. Het lijkt erop dat hij er vooral op uit is om onnodig paniek te zaaien."

Volgens Ulenbelt is het niet toevallig dat juist minister Donner verschillende commissies in gang heeft gezet om het pensioenstelsel te hervormen in de richting van een Amerikaans systeem. In dat systeem ligt het risico voor de waarde van het uiteindelijke pensioen volledig bij de werknemer, met grote fluctuaties en risico's tot gevolg. Ulenbelt: "Donner is bezig met een politiek spel. De Donner-korting lijkt vooral bedoeld om Nederland klaar te maken voor grove ingrepen in het pensioenstelsel. Dat hij dit doet over de ruggen van gepensioneerden kan echt niet door de beugel."

De SP stelt voor om voor de waardering van de reserves bij pensioenfondsen niet de actuele rente te gebruiken maar een gemiddelde rente, bijvoorbeeld over de afgelopen 10 jaar. Die voorstellen worden gesteund door deskundigen en verschillende bestuurders van pensioenfondsen. Als de pensioenfondsen vervolgens tot in 2012 de tijd krijgen om orde op zaken te stellen, zijn ingrijpende maatregelen nu overbodig. Die extra twee jaar is ook precies de termijn die Donner zelf eerder had afgesproken met de fondsen.