Senternovem

26-08-2010 |

Grootse Passief bouwen-renovatie van rijwoningen in Roosendaal

Woningcorporatie Aramis AlleeWonen voert op dit moment een uniek renovatieproject uit. In de Roosendaalse woonwijk De Kroeven worden 246 rijwoningen op basis van de Passief bouwen principes gerenoveerd. Na de renovatie zullen de zeer energiezuinige woningen beter presteren dan nieuwbouw. Het hele project is opgesplitst in twee complexen die dankzij deze totale vernieuwing een eigentijds uiterlijk krijgen, het ene complex met gevelstucwerk en het andere met leisteen gevelbekleding.

Waarom de keuze voor passiefhuis bouwen?
De energiekosten zullen de komende jaren harder stijgen dan de huren. Door vergaande energiebesparing kan Aramis AlleeWonen de woonlasten voor de bewoners beheersbaar houden. Het passiefhuisconcept heeft een optimale isolatie en kierdichtheid die leidt tot een behoorlijke besparing op de maandelijkse energielasten.

Als experiment heeft Aramis AlleeWonen eerder al nieuwbouw passiefwoningen laten bouwen en een proef gedaan met passiefhuisrenovatie ook in de wijk Kroeven. Na overleg met de bewonerscommissie bleek dat de meerderheid van de bewoners de voorkeur gaf aan duurzame renovatie met energiebesparende maatregelen.

Ingrijpende maatregelen
Passief bouwen-kwaliteit betekent zeer goed isoleren en alle aansluitingen zeer luchtdicht uitgevoeren. Om dit in de bestaande bouw te realiseren worden de gevels en daken van de woningen volledig gestript. Tegen de afgepelde buitenkant van de woningen komt een met cellulose geïsoleerde houtskeletbouwconstructie, die elders prefab is samengesteld. Om de extra constructie op te vangen wordt de fundering eerst vergroot. De buitenkant van de fundering en de begane grondvloer worden eveneens geïsoleerd. De kozijnen krijgen drievoudige beglazing. Door al die maatregelen is de warmtebehoefte minimaal, die vervolgens wordt ingevuld met een eenvoudige luchtverwarming.