Naast inzameling vanaf 2011 ook sortering kunststofafval in Nederland

26/08/2010 17:53

VNG

Vanaf 2011 zal naast de inzameling van kunstof ook de sortering in Nederland plaatsvinden. Dit besluit is een goede impuls voor de economie en de werkgelegenheid in ons land in deze moeilijke economische tijd. Sortering vond tot nu toe volledig plaats in het buitenland. Doordat de transportafstanden nu korter worden, besparen we niet alleen geld maar dragen we ook op deze manier bij aan een beter milieu.

Nedvang de uitvoeringsorganisatie die namens het verpakkend bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de sortering en verwerking van kunststofafval heeft het besluit bekend gemaakt. Het is bij de invoering van de kunststofinzameling altijd de bedoeling geweest om niet alleen een inzamelstructuur maar ook een sorterings- en verwerkingsstructuur binnen Nederland op te zetten. Het is goed dat private partijen bereid zijn kunststofafval in Nederland te sorteren. Kortom een goede en duurzame keuze.

In 2008 en 2009 is in Nederland massaal verpakkingsafval ingezameld en vervolgens hergebruikt. Vooral de inzameling van kunststofafval is sterk gestegen. Dit resultaat is vooral te danken aan de inzet van de burgers en de Nederlandse gemeenten die binnen een jaar de landelijk dekkende inzamelstructuur van kunststofafval hebben opgezet. Omdat de inzameling van het kunstafval goed loopt, pleit de VNG ervoor om het huidige systeem inclusief de verpakkingenbelasting te behouden.