Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nog meer regen en wateroverlast

Grote tegenstellingen in het weer tussen noord en zuid

26 augustus 2010 - Na een zeer natte donderdag valt er ook in de avond, nacht en vrijdagochtend nog op veel plaatsen regen die soms intensief kan zijn en aanleiding kan geven tot wateroverlast. Zie ook onze extra waarschuwingen.

De neerslaggebieden en buien ontstaan in het overgangsgebied tussen koele lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden. De grens tussen de verschillende luchtsoorten ligt dwars over ons land. Dat levert grote tegenstellingen op: donderdagmiddag wezen de thermometers in Zeeland bij westenwind 24 graden aan, terwijl in Friesland en Groningen bij oostenwind 14 graden werd gemeten.

Vrijdag overdag trekt de overgangszone tussen de beide luchtsoorten langzaam naar het zuidoosten waarna het hele land in de koelere lucht komt. Ook dan kunnen er nog enkele buien vallen, maar niet meer met zulke hoeveelheden als donderdag. Bovendien waait het de komende dagen soms flink. Rond het midden van de volgende week, met september op de kalender, komt er een einde aan het wisselvallige weer en is de kans groot op een droger en rustiger weertype met temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

Donderdag viel in het hele land veel regen. De meeste regen werd donderdagochtend op het aftapmoment van 10 uur gemeten in een strook van west naar oost rond het midden van Nederland. Op veel plaatsen is in 24 uur zo'n 20 tot 40 mm opgevangen. Op het KNMI weerstation Katwijk Aan den Rijn werd donderdagochtend 64 mm gemeten, Hoofddorp kreeg 62 mm. Daarna regende het in grote delen van het land flink door.

Normaal valt er in de hele maand augustus zo'n 60 mm. De maandsom is na de vele regen van de afgelopen weken al ruimschoots overtroffen. Gemiddeld over het land was tot vanochtend al 95 mm gevallen. Op veel plaatsen heeft augustus al 100 tot 150 mm opgeleverd en na de regen van vandaag staat de teller lokaal al op meer dan 200 mm.

Regen en hitte in Europa
Ook in België, Luxemburg en Duitsland zijn waarschuwingen van kracht voor veel regen. In het zuiden van Europa is de aandacht gericht op de hitte. Op verschillende plaatsen in het gebied van de Middellandse Zee worden temperaturen gemeten tussen 35 en 40 graden, in Spanje is donderdag lokaal 42 graden geregistreerd. Voor vrijwel alle Spaanse regio's in Spanje zijn hittewaarschuwingen van kracht. Zie www.meteoalarm.eu.

---

Kring om de zon, water in de ton... De kring om de zon die ontstaat door breking van zonlicht in ijskristalletjes, was gisteren een voorbode van de verwachte regen (foto: Jannes Wiersema). Voorlopige neerslagkaart: augustus is een natte maand. Op verschillende plaatsen is tussen 1 en 25 augustus meer dan 100 mm gevallen tegen een landelijk gemiddelde maandsom van 60 mm normaal (Bron: KNMI) Regenhoeveelheden 21-25 augustus West-Europa (Bron: KNMI)
Eerste uitgave: 16-08-10