Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

26 augustus 2010

---

Cultuur in de Poldermoskee

26 augustus 2010
In de Poldermoskee aan de Jacques Veltmanstraat is 23 augustus een tentoonstelling van moderne kunst geopend. Ook worden er toneelvoorstellingen gegeven.

Dit project betekent meer dan schilderijen ophangen in een gebouw. Het is het resultaat van vriendschap tussen kunstenaars die zich bezorgd maken, en gebruikers van de moskee. Een eerste kenmerk van dat contact is openheid: in omgangsvormen en in het delen van verhalen.

De tentoonstelling vindt plaats op een voor moderne kunst onbekend terrein. Er doen een aantal goeie kunstenaars mee van diverse dicipines: Moniek Voulon, Nicole Segers, Betsy Green, Robert Duyf, Frans Horbach, Catarina van den Berg, Hella Snijder en Jaap Kapteyn. Curator is Simon Ferdinando. Meer over de deelnemende kunstenaars.

Na het breken van het vasten is er eten.

Deze tentoonstelling in de Poldermoskee daagt de bezoeker uit een grens over te gaan: cultureel en persoonlijk. Welkom is echt iedereen: buurtgenoten, ongelovigen, nieuwsgierigen die een andere weg bewandelen.

* Plaats: Poldermoskee, Jacques Veltmanstraat 463, A'dam-West.
* Tijdsduur: tot 10 september

* Toegang: de hele dag

Toneel en ontmoeting: As I Left My Father's House

Het is Ramadan en er geburen ook andere nieuwe dingen. Een ervan is een tamelijk heftig toneelstuk.
As I Left My Fathers House gaat over oorlog en de langjarige gevolgen daarvan. Een moslim, een jood en een christen verhalen over hun vlucht uit een oorlog en de sporen die dit naliet in hun nieuwe leven. Hoe overleefden zij, welke inspiratie blijft over om door te gaan?

Maker Bright Richards speelde net nog een indrukwekkende rol in `Branden' van het RO-theater. Hij gebruikte zijn ervaringen in Liberia en andere waar gebeurde verhalen voor de tekst. De Hyzjrah van Mohamed, en het feit dat eigenlijk alle profeten van de drie religies moesten vluchten, spelen op de achtergrond mee. Andere acteurs zijn Hossein Mardani en Thomas Oerlemans.

Geen muziekinstrumenten in gebedshuis

Normaal wordt muziek gebruikt. De moskee is een gebedshuis. Daarom zijn muziekinstrumenten niet toegestaan in de gebedsruimte. Het is op een andere manier opgelost. Twee imams gaan zingen.

Na de voorstelling gaat men in gesprek met het publiek. De reacties kunnen weer verwerkt worden in het stuk. Het is de uitdrukkelijke bedoeling om te spelen voor een gemengd publiek: christenen, moslims, joden, je buren, onbekenden, enz.. Neem dus collega's, vrienden en kennissen mee.
Na afloop is er een gezamenlijke maaltijd.

* Datum: 27 Augustus

* Plaats: Poldermoskee om de hoek, Jacques Veltmanstraat 463......
* Aanvang: 18.00 uur


* Datum: 29 Augustus

* Plaats: Fatih moskee Rozengracht 150

* Aanvang: 18.00 uur

Toegang: gratis, plus een beetje respect en schoenen uit in de gebedsruimte. Meer informatie en verdere speelplekken in het land: www.asileftmyfathershouse.nl

De acteurs


* Bright Richards, acteur, maker, speelde rollen bij Huis aan de Amstel (o.a. in de Hongerende Weg), Zuidelijk Toneel en het RO-theater en films als Blue Bird

* Thomas Oerlemans speelde bij het Nationale Toneel, Zuidelijk Toneel en in vrije produkties.

* De monoloog Olivetti82 wordt binnenkort verfilmd.
* Hossein Mardani heeft op dit moment veel succes op de Parade met Tarator (toneelgroep Rast), en speelde bij o.a. De Nieuw Amsterdam, Nieuw West en vele rollen in film en op TV.
* Oleg Fateev is als harmonica speler (Bayan) net terug van een toer in Brazilie waar hij met vele groten op het podium stond. Hij heeft een eigen trio in Europa, en speelde o.a. mee in Branden van het RO-theater.

* Zoumana Diarra uit Mali is een podiumbeest, speelde met vele bekende Afrikaanse en Nederlandse musici zoals Trijntje Oosterhuis, Saif Keita en Stef Bos

---