Website gemeente Krimpen a/d IJssel als eerste webrichtlijnen-proof


KRIMPEN AAN DEN IJSSEL, 20100826 -- Krimpen aan den IJssel is de eerste Nederlandse gemeente met een website die volledig voldoet aan de voorwaarden van de landelijke webrichtlijnen. In nauwe samenwerking met webontwikkelaar Communited heeft de gemeente de afgelopen maanden hard gewerkt om dit te bereiken. De door het onafhankelijke bureau geteste pagina's voldeden onlangs allemaal aan de voorwaarden en bleven binnen de toegestane foutmarge. Zo mag Krimpen aan den IJssel nu als eerste gemeente het befaamde drie sterren logo, als certificaat van toegankelijkheid, op haar website plaatsen.

Voordelen van een volledige toegankelijkheid van de website gaan verder dan vaak gedacht wordt. Het is voor de gemeente Krimpen aan den IJssel daarom niet slechts een doel op zich geweest om aan de, overigens binnenkort verplichte, webrichtlijnen te gaan voldoen. Het wordt wel degelijk gezien als een middel tot een optimale dienstverlening, een onderdeel van de visie en strategie van de gemeente.

Immers, het volgen van de webrichtlijnen leidt tot een snellere website met korte laadtijden, die zo gebruiksvriendelijk mogelijk is voor álle burgers (dus ook bijvoorbeeld visueel beperkten), optimaal doorzoekbaar is voor zoekmachines en meer. Kortom; de algehele kwaliteit, vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de website en dus ook van de dienstverlening, zal er beduidend op vooruit gaan.

Weboptimalisatie
Weboptimalisatie in de breedste zin van het woord, is ook één van de belangrijkste aspecten binnen de processen die Communited standaard doorloopt gedurende (en na realisatie van) een project. Zo kan voorafgaand d.m.v. een scan al bepaald worden in hoeverre een website voldoet aan de gestelde eisen en op welke wijze dit past binnen de visie en strategie van de klant. Vervolgens worden de verbeterpunten geanalyseerd en zowel technisch als inhoudelijk, in overleg met de klant, aangepast.

De vernieuwde website van de gemeente Krimpen aan den IJssel, te vinden op www.krimpenaandenijssel.nl, is sinds februari 2010 online. Al direct bij de start van het project is rekening gehouden met de webrichtlijnen. Alle functionaliteiten in de website zijn in de ontwerpfase al getoetst op conformiteit met de webrichtlijnen. Dit is dus altijd een rode draad geweest in de ontwikkelingen rondom de nieuwe site.

Continuïteit
Communited werkt hierbij vanuit de visie `progressive enhancement'. Dit wordt, binnen de webrichtlijnen, ook wel `gelaagd bouwen' genoemd. De basisfunctionaliteit moet hierbij voor iedereen toegankelijk zijn. De manier van presentatie van de functionaliteit hangt vervolgens af van de technologie die door de browser ondersteund wordt. Een belangrijk voordeel van deze aanpak is bovendien dat de website ook continue blijft voldoen aan de webrichtlijnen, en het niet beperkt blijft tot een eenmalige actie.

Het is daarbij o.a. belangrijk dat webredacteuren goed getraind zijn om content te schrijven die voldoet aan de webrichtlijnen. Communited verzorgt trainingen om webredacteuren hierin thuis te maken. Tevens bestaat de mogelijkheid d.m.v. automatische tools voortdurend de kwaliteit van de website te meten en eventueel hierop bij te sturen. Deze tool zal door Communited als vanzelfsprekend geüpdated worden indien eventuele richtlijnen worden aangescherpt.

Optimaal resultaat
Met deze aanpak heeft Communited een website opgeleverd die voldoet aan de webrichtlijnen, zowel op korte als lange termijn. Daarnaast heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel de kennis én tools in huis om de website inhoudelijk te laten voldoen aan de webrichtlijnen. Nu ook alle laatste details hieraan voldoen, is het optimale resultaat behaald.

Een resultaat om trots op te zijn, vooral ook omdat dit bereikt is door de inzet en ambitie van veel mensen, en een uitstekende samenwerking tussen de gemeente en partner Communited. Een visie die gedeeld wordt door Michiel Groeneveld en Leendert Vermeulen, verantwoordelijk voor dit project bij de gemeente Krimpen aan den IJssel: "Communited heeft tijdens dit project bewezen een goede en betrouwbare partner te zijn. Hun deskundigheid heeft zeer zeker bijgedragen aan het succes van de website."


Over Communited
Communited is gevestigd in Oud-Beijerland en is, met innovatieve en strategische webtoepassingen, een eye-opener voor vooruitstrevende overheden en ondernemingen. In elk project wordt de visie en strategie van de organisatie als uitgangspunt genomen. Diepgaande kennis van de klant en klantomgeving is hierbij noodzakelijk, om te begrijpen wat de klant bedoelt én onbewust wil. Door deze marktkennis te integreren met een grote ervaring in webconcepten en bijbehorende technieken is `out of the box thinking' mogelijk. Zo kan Communited de juiste strategische concepten voor haar klanten identificeren.