Ingezonden persbericht

Toen begin van dit jaar een krantenartikel met als kop �Plannen groot cultureel festijn in Hengelo� verscheen, wist Antek Olszanowski, initiator van het project (dat destijds voorlopig 'Global Kasbah' werd genoemd) precies hoe het er uit zou moeten komen te zien. "Een vierdaagse internationale multiculturele warenmarkt met podia tussen de kramen. Want Hengelo is een multiculturele stad maar dat beseffen we niet elke dag."

Global Kasbah zal plaatsvinden van 26 tot en met 29 augustus 2010 in de binnenstad van Hengelo.

Olszanowski nu : "de naam is gebleven, maar de oorspronkelijke opzet van de warenmarkt is inmiddels uitgegroeid tot een festijn waar de diversiteit van de samenleving wordt benadrukt". De "podia" zijn ontmoetingsplaatsen geworden. De hele binnenstad wordt gebruikt. Veel kramen en presentaties, ondergaan en beleven wat er zoal wordt aangeboden in een ontspannen sfeer. Dat het concept aanslaat is te merken aan bijvoorbeeld het aanhaken van Gemeente, ROC en Menthol om aandacht te vestigen op zaken die spelen bij inburgeren, het ROZ (de organisatie in Twente die zich de bevordering van ondernemerschap ten doel stelt) is op zoek naar ondernemers. Diverse maatschappelijk betrokken organisaties presenteren zich. De "markt" zien ontmoetingplek. Wat ook is gebleven vanuit de eerste plannen : het is de bedoeling dat het een meerjarig festijn wordt en zullen het concept verder uitbouwen. Olszanowski : "dat staat voor ons vast".

ROZ op zoek naar ondernemers op Global Kasbah
Doe de ondernemerstest

ROZ Twente is aanwezig op Global Kasbah. Global Kasbah is een kleurrijk festijn dat plaatsvindt van 26 tot en met 29 augustus. Bezoekers kunnen in de binnenstad van Hengelo genieten van een internationale markt, exotische proeverijen, muziek, informatie en dans. ROZ gaat tijdens dit evenement op zoek mensen ondernemer willen worden. Daarnaast is er elke dag een ondernemersquiz.
ROZ is dè centrale organisatie in Twente op het terrein van de bevordering van ondernemerschap en de bedrijfseconomische en financiële ondersteuning van het Midden- en Kleinbedrijf. Het ROZ opereert hierbij pro-actief en offensief.

Ondernemerstest
Ondernemersadviseurs zijn aanwezig om met potentiële ondernemers een korte test (Quickscan) te doen om vast te stellen of ondernemen er in zit. Wie interesse heeft om een eigen bedrijf te starten kan informatie krijgen bij het ROZ en hulp bij het ontwikkelen van deze plannen. Dit varieert van hulp bij schrijven van een ondernemersplan of het opzetten van een marktonderzoek.
Het kan zijn dat cultuurverschillen een barrière vormen op weg naar succesvol ondernemerschap. In samenwerking met het ROC en de afdeling Inburgering van gemeente Hengelo kan gekeken worden hoe deze kan deze worden weggenomen.
Doe mee aan de test en ontvang een leuke gadget.

Ondernemersquiz
Naast de informatie en de ondernemerstesten vind elke dag op het podium een ondernemersquiz plaats waaraan prominente politici, ondernemers en iemand uit het publiek kan deelnemen. Vragen zijn luchtig en ludiek maar met een serieuze ondertoon. Tussen de vragen door krijgen de deelnemers de mogelijkheid om informatie te geven, bijvoorbeeld wat de ondernemer beweegt. Wat zijn de verschillen zijn tussen ondernemen hier en elders op de wereld en wat gaat de politiek doen om ondernemen in Hengelo/Twente te bevorderen.

Doe mee
Test en informeer uzelf over de mogelijkheden. Er kan meer dan u denkt. Laat uw droom werkelijkheid worden. U vindt het ROZ op het plein met Inburgering en het ROC van Twente in de Molenstraat.

Wat er van de oorspronkelijke plannen is geworden kunt u lezen op http://www.globalkasbah.eu/infowk32-0.html en uiteraard nodigen wij u bij deze uit op Global Kasbah.

U bent van harte welkom bij Artikel 1 Overijssel, op de hoek Enschedsestraat / Brinkstraat



Ingezonden persbericht