Ingezonden persbericht

Hilversum, 4 augustus 2010

Nederland 2 brengt zes bijzondere toneelstukken op televisie onder de noemer: Toneel op 2

Met Toneel op 2 kunnen kijkers thuis genieten van zes toneelstukken die speciaal voor televisie zijn opgenomen. Vanaf vrijdag 27 augustus worden achtereen volgens de volgende toneelstukken uitgezonden: Ultimo (NPS), Gif (NPS), Heren van de Thee (AVRO), Opening Night (VPRO), La Voix Humaine (VPRO) en King Lear (AVRO).

Ultimo - Orkater/Het Toneel Speelt

Porgy Franssen en Ariane Schluter schitteren in een bijzonder stuk over de dromer Ultimo. Ultimo is een dromer met een curieuze obsessie: de aanleg van het volmaakte autorace-circuit. De berooide Russische prinses Elizaveta was eens Ultimo´s grote, onbeantwoorde liefde. Na ruim twintig jaar beseft ze dat ze Ultimo destijds als geliefde is misgelopen en begint een speurtocht naar zijn circuit. Wanneer Elizaveta dit daadwerkelijk heeft gevonden, maakt ze een rit in haar Jaguar over Ultimo's levensproject en verliest ze zich nog één keer in zijn leven. De geschiedenis van Ultimo voert de toeschouwer door de vorige eeuw, van het Italië van de jaren twintig via het Amerika van de jaren dertig naar de sixty's in Engeland. Dit toneelstuk is genomineerd voor de AVRO Toneel Publieks Prijs. De acteurs Porgy Franssen en Ariane Schluter zijn genomineerd voor de Gouden Notekraker die uitgereikt wordt op maandag 23 augustus.

Vrijdag 27 augustus 23:15 uur - NPS

GIF - NTGent

In het oorspronkelijke Nederlandse stuk van Lot Vekemans spelen topacteurs Elsie de Brauw en Steven van Watermeulen een stel dat probeert in het reine te komen met hun verleden en de dood van hun enig kind. Ontroerend toptoneel dat zowel in Belgie als Nederland juichende recensies kreeg en voor uitverkochte zalen zorgde.

Vrijdag 3 september 23.25 uur - NPS

Heren van de Thee - Hummelinck Stuurman Theaterbureau

Toneelbewerking van het gelijknamige boek van Hella Haase over de geschiedenis van een theeplanterfamilie in Indonesië. Heren van de Thee werd de best bezochte theatervoorstelling van het afgelopen seizoen en is genomineerd voor de AVRO Toneel Publieks Prijs. Met Cees Geel, Hajo Bruins, Nynke Romer en vele anderen.

Zondag 05 september 22:10 - AVRO

Opening Night - Toneelgroep Amsterdam

Het voltallige ensemble van Toneelgroep Amsterdam schittert in deze meeslepende bewerking van de gelijknamige film van John Cassavetes. Volgens critici de beste voorstelling van topregisseur Ivo van Hove, waar hij ook internationaal veel lof mee oogstte. hiermee won de actrice Elsie de Brauw de Theo d'Or, de belangrijkste toneelprijs voor actrices.

Vrijdag 17 september 23:15 - VPRO

La Voix Humaine - Toneelgroep Amsterdam

Topactrice Haline Reijn schittert in een solo over een vrouw die haar laatste telefoongesprek voert. Met minimale middelen en in een minimaal decor weet Halina Reijn het publiek te betoveren en toont daarmee opnieuw haar bijzondere, internationale klasse. Genomineerd voor de AVRO Toneel Publieks Prijs.

Vrijdag 1 oktober 23:15 uur - VPRO

King Lear - Ro Theater

Jack Wouterse speelt een bejubelde glansrol in één van de beroemdste stukken van Shakespeare. Regisseuse Alize Zandwijk is er in geslaagd van deze onverwoestbare klassieker een overrompelende moderne voorstelling te maken, met een bijzondere vormgeving en een sterk spelend ensemble.

Vrijdag 8 oktober 22:50 uur - AVRO