Ingezonden persbericht

VNG Magazine nr. 19 vrijdag 27 augustus 2010

* Geen vraag, geen school
Kan een stichting of schoolbestuur een nieuwe school oprichten zonder dat er behoefte aan is? Tandenknarsend moeten gemeenten constateren dat dat kan. De huidige wet jaagt gemeenten onnodig op kosten en zorgt voor juridische touwtrekkerij. Een oplossing is echter niet eenvoudig.

* Yorick Haan, van SP-wethouder tot partijloos burgemeester
Yorick Haan (36) maakte begin dit jaar een opvallende overstap. Van wethouder in Schiedam werd hij burgemeester van Vlieland. Bovendien verschoot hij van politieke kleur: hij verliet de SP uit onvrede met de koers en is nu partijloos. Hoe overleeft deze 'rooie rakker' uit de grote stad op het kleine, door de VVD gedomineerde eiland?

* Maatschappelijke opvang boekt goede resultaten
De aanpak om daklozen van de straat te halen boekt succes. Er is veel in geïnvesteerd en er zijn goede resultaten behaald. In een breed opgezette voortgangsrapportage van de maatschappelijke opvang prijst VWS de vier grote steden en de centrumgemeenten.

* Onderwijs BES-eilanden komt uit diep dal
Twee jaar geleden oordeelde de Nederlandse Onderwijsinspectie nog vernietigend over de kwaliteit van de scholen op Bonaire en Sint Eustatius. Sindsdien wordt er, met het oog op 10 oktober 2010, hard gewerkt aan beter onderwijs.

* De hekkensluiters van de wijkaanpak
Probleemwijken vind je niet alleen in de G32. Maar als er geld wordt uitgedeeld voor de wijkaanpak staan de grote jongens meestal vooraan in de rij. 'Wij vissen nogal eens achter het net', zegt burgemeester Don Bijl van Purmerend. Ondanks weinig rijksgeld en slinkende budgetten zetten middelgrote gemeenten zich in om ook hun wijken leefbaar te maken.

* Verplicht veiligheidsplan voor gemeenten
Gemeenteraden krijgen de plicht om minimaal eens in de vier jaar een integraal veiligheidsplan vast te stellen, zo staat in een wetsvoorstel van demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (BZK en Justitie).

* Koopzondag op beide Kameragenda's
Niet de nationale, maar de lokale overheid bepaalt hoeveel koopzondagen er in een gemeente zijn. Het initiatiefwetsvoorstel hiertoe is ongeschonden door de Raad van State gekomen en wordt binnenkort door de Tweede Kamer behandeld.

* Maatschappelijke opvang boekt goede resultaten
De aanpak van het 'van de straat halen' van daklozen heeft gewerkt en is succesvol. Er is veel in geïnvesteerd en er zijn goede resultaten behaald.

* Kwaliteit leerlingenvervoer weer onder vuur
De kwaliteit van het leerlingenvervoer met taxi's is ver onder de maat, stellen belangenorganisaties. Gemeenten werken aan verbetering.

* VNG Nieuws
De toekomst van het lokaal bestuur (2)
De VNG bepaalt samen met de achterban de komende maanden de visie op de toekomst van het lokaal bestuur in Nederland. In VNG Nieuws en op www.vng.nl/lokaalbestuur bijdragen aan het debat.
Verder in VNG Nieuws:
* Bijeenkomst kleine gemeenten op 8 september
* Besparen met ICT-toepassingen voor het sociale domein
* De VNG in het Formule E-team
* Nieuwe belastingverordeningen voor BES-gemeenten

Nummer 20/21, een special over preventie en bestrijding van rampen, verschijnt op 10 september.
Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.



Ingezonden persbericht