Socialistische Partij

SP: Geen vermarkting Amsterdams openbaar vervoer

27-08-2010 * De SP is blij dat, na jaren van strijd tegen marktwerking, het Amsterdamse openbaar vervoer tot 2017 en mogelijk tot 2021 niet wordt overgeleverd aan de grillen van de markt. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Alle partijen in de gemeenteraad vinden nu dat ons eigen GVB het vervoer in de hoofdstad moet verzorgen. Zo houden de Amsterdammers zeggenschap over het openbaar vervoer en zijn ze ook nog eens goedkoper uit dan als het naar de markt gaat." Laurens Ivens
De afgelopen jaren dreigde Amsterdam verplicht te worden tot invoering van marktwerking in metro, tram en bus. De SP ging voorop in de strijd hiertegen op alle politieke niveaus. In het Europees Parlement wist de SP te voorkomen dat marktwerking in het openbaar vervoer een Europese verplichting werd. Daarna streed de SP hard in de Tweede Kamer om ervoor te zorgen dat ook hier de roze marktwerkingsbril werd afgezet. Tot slot vocht de SP de afgelopen twee jaar in Amsterdam om het GVB de kans te geven zich als publiek bedrijf te gedragen en dienstbaar te worden aan de Amsterdammers.

Met het besluit van Stadsregio Amsterdam komt een lange strijd ten einde. En opvallend genoeg kon inmiddels de gehele gemeenteraad zich hierin vinden. Ivens: "Waar tien jaar geleden vrijwel elke partij nog blind geloofde in de markt, is dit helemaal omgedraaid. In de gemeenteraad had de laatste keer geen enkele partij meer twijfels over de mogelijkheden van het GVB. En nu toont het bestuur van de Stadsregio ook aan dat we met een eigen vervoerbedrijf meer vervoer voor minder geld kunnen krijgen. De strijd tegen de vermarkting is gewonnen. Het Amsterdams vervoer blijft van de Amsterdammers!"