Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 19 augustus 2010

Speuren naar vleermuizen in de eendenkooi 't Zand
Ook voor kinderen is dit een leuke excursie

Op zomeravonden fladderen ze soms zomaar langs, vleermuizen. U kunt meer aan de weet komen over deze bijzondere dieren tijdens de excursie op vrijdag 27 augustus van 19.30-22.00 uur. In de eendenkooi 't Zand vertelt de gids van Landschap Noord-Holland van alles over deze zoogdieren en laat ze zien en horen.

De gids begint de excursie met uitleg over de eendenkooi. Hij vertelt over de historie en laat zien hoe de eenden worden gevoerd om ze te lokken. Dan schakelt hij over op het andere onderwerp: Vleermuizen. Tegen de avond verlaten deze dieren hun schuilplaats. Ze gaan op jacht naar insecten. Daarbij laten ze een geluid horen dat weerkaatst op voorwerpen en insecten die rondvliegen. Zo kunnen ze hun prooi localiseren en vangen. Voor het menselijk oor is het geluid te hoog om waar te nemen. De gids maakt het voor ons hoorbaar met een apparaat dat hij bij zich heeft, de batdetector. Omdat iedere soort een eigen geluid voorbrengt kunnen we ze op naam brengen. In deze tijd van het jaar zijn de mannetjes extra alert. Het is de periode dat ze paren en soms vliegen er vrouwtjes over. De mannetjes laten een lokroep klinken om hun aandacht te trekken; wie weet zit er een avontuurtje in... Ook voor kinderen een leuke excursie om mee te maken!

Ook zin in een bijzondere avond? Aanmelden kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Start: Korte Bosweg 47A, 1756 CA 't Zand. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl Vleermuizen zijn hele kleine zoogdieren. Foto Landschap Noord-Holland


Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland