Ingezonden persbericht


Persbericht

24 augustus 2010

Politici Ferrier en Voordewind op werkbezoek naar Haïti

Gorinchem/Apeldoorn - Van 27 augustus tot en met 1 september brengen de politici Kathleen Ferrier (CDA) en Joel Voordewind (Christen Unie) een werkbezoek aan Haïti. Hiermee willen de parlementariërs inzicht krijgen in de complexiteit rondom de noodhulp en wederopbouw in Haïti en de politieke betrokkenheid van Nederland bij Haiti versterken. Het werkbezoek is georganiseerd door de hulporganisaties Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg. Tijdens dit werkbezoek bezoeken Ferrier en Voordewind onder meer de Haïtiaanse overheid, verschillende ontwikkelingsorganisaties en gaan ze in gesprek met de lokale bevolking van Haïti.

Besteding hulpgelden
Op het programma van dit werkbezoek staan achtereenvolgens een bezoek aan de Haïtiaanse overheid (Senaat, Ministerie van Planning), de delegatie van de Europese Unie en enkele VN-organisaties gepland. Daarnaast bezoeken ze de ontwikkelingsorganisaties het Nederlandse Rode Kruis, Cordaid en de lokale organisaties Parole et Action, AMG Haïti en CSL (partnerorganisaties van Woord en Daad) en CRWRC (partnerorganisatie van ZOA-Vluchtelingenzorg en ICCO). Tijdens het bezoek zal er uiteraard met de lokale bevolking gesproken worden om ze een hart on de riem te steken. Daarnaast worden onder meer 'cash for work'-programma's, (voorbereiding van) scholenbouw, huizenbouw en tentenkampen bezocht. De politici willen hiermee een realistisch beeld krijgen van de situatie en de hulpverlening in Haïti. Ze kijken concreet waar de hulpgelden in Haïti aan besteed zijn en wat de plannen voor de wederopbouw van Haïti zijn voor de komende periode.

Voordewind (ChristenUnie): "Het is triest dat nog steeds, een half jaar na de ramp meer dan 1 miljoen mensen ontheemd zijn, terwijl we momenteel al weer in het orkaanseizoen zitten. Ik hoop te zien dat er een begin gemaakt wordt met de wederopbouw en dat de Nederlandse gelden die zijn ingezameld goed terecht zijn gekomen. Pakistan is nu weer in beeld, maar we mogen Haïti niet vergeten."

Kathleen Ferrier en Joel Voordewind houden gedurende deze reis een weblog bij. Kijk hiervoor tijdens de reis op de website www.samenvoorhaiti.nl.

***EINDE PERSBERICHT***