Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Haarlem, 25 augustus 2010

Flessenpost uit Bergen

Kinderworkshops tijdens Verhalenpaviljoen Bergen

Wat maakt de gemeente Bergen (Bergen, Egmond, Schoorl) uniek? Wat zijn de betekenisvolle verhalen die bewoners en bezoekers over hun favoriete plekken of gebeurtenissen vertellen?

Op 27, 28 en 29 augustus zijn verhalen van bewoners en bezoekers van Bergen te beluisteren en te beleven tijdens de opening van het Verhalenpaviljoen Bergen in het voormalige zeemanstehuis de Prins Hendrik Stichting. Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus is er ook een speciaal kinderprogramma. Kinderen kunnen van 13.00 uur tot 19.00 uur deelnemen aan speciale workshops rondom het thema verhalen schrijven.

Hoe schrijf je een verhaal? Hoe zorg je voor een mooie opening en een spannend eind? Met deze vragen gaan kinderen aan de slag tijdens de verhalenworkshop in het Verhalenpaviljoen. Onder begeleiding van 'echte' verhalenvertellers schrijven zij hun verhaal over het leven aan de kust. Dat het verhaal daarna in een fles gepost wordt, maat het natuurlijk extra spannend.

Naast de kinderworkshops zijn er verschillende optredens van dichters, verhalenvertellers en muzikanten. Onder het genot van lekkere, typische hapjes en drankjes uit Bergen kan er worden gekeken naar films en foto's.

Officiële opening
Het Verhalenpaviljoen Bergen wordt op 27 augustus geopend door Sascha Baggerman, Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Noord-Holland en burgemeester Hetty Hafkamp. Vanaf 16.00 uur is iedereen welkom om te genieten van verhalenvertellers, gedichten, film, fotografie en muziek. De opening wordt feestelijk ingevuld door zingend verslaggever Bert van Baar, schrijver Theo Olthuis, dichter Boris de Jong, actrices Roos Le Roux en Josine van der Schot en het shanty-koor Skuijmkoppe.

Wat is het Verhalenpaviljoen?
Het Verhalenpaviljoen Bergen gaat op zoek naar mensen met persoonlijke verhalen over de kustgemeente. Deze verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers vormen de culturele identiteit. Met deze culturele identiteit kan de kustplaats Bergen zich profileren en onderscheiden wat weer goed is voor het vestigingsklimaat, toerisme en ondernemerschap.

Identiteit van de Noord-Hollandse kustplaats
Hoe moet Bergen er over 10 of over 50 jaar uitzien? De gemeente wil haar kustplaats nog aantrekkelijker maken voor bezoekers, bewoners en ondernemers. Daarbij is het belangrijk te weten wat de kustplaats authentiek en uniek maakt, zodat daarmee in de toekomstplannen rekening kan worden gehouden. Wat zijn de belangrijkste kwaliteiten en hoe kunnen we die versterken? De provincie Noord-Holland ondersteunt de gemeente Bergen hierbij, omdat het versterken van de kustplaatsen van groot belang is voor een gezonde Noord-Hollandse economie en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit.

Verhalen online
Op www.verhalenpaviljoen.nl/bergen zijn de persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers over gebeurtenissen van vroeger en nu te beleven. Iedereen is welkom op deze website om zijn eigen verhaal te vertellen.

Verhalenpaviljoen Bergen en Verhalenpaviljoen Den Helder zijn onderdeel van een project in opdracht van de Provincie Noord-Holland.

Kunst en Cultuur Noord-Holland ontwikkelt in nauwe samenwerking met Cultureel Erfgoed Noord-Holland producten en diensten die de zichtbaarheid, toegankelijkheid en betekenis van kunst en cultuur verhogen en projecten die de deelname aan cultuur vergroten. _

Ingezonden persbericht