Raad van State


vrijdag 27 augustus 2010
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de bouw van twee noodlokalen op het schoolplein aan de zuidoostkant van een school aan de Maliebaan. De bouwvergunning is verleend tot 31 augustus 2011. Voor die datum moeten de noodlokalen weer zijn verwijderd. Omdat de plaatsing van het prefab noodgebouw op grond van het bestemmingsplan niet mag, heeft het gemeentebestuur hiervoor een ontheffing verleend. De Maliebaanschool zal later op een andere locatie in Utrecht een definitieve huisvesting krijgen. Een echtpaar en een man die in de buurt van de Maliebaanschool wonen, zijn het niet eens met de plaatsing van de noodlokalen. Volgens hen is de noodzaak van de noodlokalen niet aangetoond. Er zouden alternatieven zijn, zoals het herschikken van groepen leerlingen of het langer gebruik maken van de huidige tijdelijke huisvesting aan de Schoolstraat. Bovendien is de definitieve huisvesting op termijn op een andere locatie in de stad allerminst zeker, aldus de bezwaarmakers. De rechtbank in Utrecht heeft hen in januari 2010 in het ongelijk gesteld. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201001850/1 en 201001936/1)

11.30 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn waarbij zogenoemde maatwerkvoorschriften zijn gesteld voor een café aan De Heze. Omdat was geconstateerd dat de geluidsnormen werden overtreden, heeft het gemeentebestuur het café opgedragen om de muziekinstallatie in het café te voorzien van een geluidbegrenzer. De eigenaar van het café vreest dat deze maatregel hem klanten gaat kosten en dat de maatregel een rendabele bedrijfsvoering in de weg staat. Hij komt dan ook tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij wil liever de geluidsoverlast oplossen door het pand op te knappen en aan te passen, zoals het aanbrengen van een geluidssluis en het plaatsen van een luchtsluis aan het terras en het inrichten van een rookruimte. Hij verwacht daarvoor dan wel medewerking van het gemeentebestuur. (zaaknummer 200909762/1)

13.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Venray waarbij zogenoemde maatwerkvoorschriften zijn opgelegd aan café 't Podium aan de Kruisstraat. Om aan de geluidsnormen te kunnen voldoen, is aan het café opgedragen om de in het café aanwezige muziekinstallaties te voorzien van een geluidbegrenzer. Stichting Open Jongerenwerk Venray 'Dingus' heeft bij het gemeentebestuur bezwaar gemaakt tegen dit besluit. Het gemeentebestuur heeft dit bezwaar niet-ontvankelijk verklaard en dus ook niet inhoudelijk behandeld, omdat de stichting geen belanghebbende zou zijn in deze procedure. Volgens het gemeentebestuur onderneemt de stichting geen activiteiten meer als jongerencentrum. De stichting is het hier niet mee eens en is van mening dat het gemeentebestuur wel inhoudelijk had moeten ingaan op haar bezwaren. De stichting komt dan ook in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting zal vooral gaan over de vraag of het gemeentebestuur de bezwaren van de stichting terecht niet heeft beoordeeld. (zaaknummer 201001398/1) 13.00 uur
wethouders van Veendam heeft verleend aan Nedmag Industries Mining & Manufacturing B.V. voor de plaatsing van een magnesiumchloride vloeistofverdamper aan de Langeleegte. Een echtpaar dat tegenover de zoutwinninglocatie van het bedrijf woont, is het niet eens met de verlening van de vergunning. Zij hebben aangevoerd dat ze geluidsoverlast ondervinden van het toegenomen verkeer en schade ondervinden door het verlies van uitzicht. Ook zou de woning in waarde verminderen Zij vinden dat het gemeentebestuur hier geen rekening mee hebben gehouden bij het verlenen van de vergunning. Ze maken zich ook zorgen over de toekomstige ontwikkelingen op de zoutwinninglocatie. De rechtbank in Groningen heeft het echtpaar in november 2009 in het ongelijk gesteld. Naar het oordeel van de rechtbank is het bouwplan niet in strijd met het bestemmingsplan en niet in strijd met de welstandseisen, zodat het gemeentebestuur de bouwvergunning terecht heeft verleend. Het echtpaar is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000307/1) 14.30 uur
van Overijssel van het bestemmingsplan 'Geesteren en Albergen, partiële herziening noodlokalen Kadoes' van de gemeente Tubbergen. De gemeente wil basisschool 'Kadoes' in Albergen uitbreiden. Hiervoor heeft zij samen met de Tubbergse Onderwijs Federatie plannen ontwikkeld. Volgens de gemeente is er behoefte om de bestaande noodlokalen nog een aantal jaren te gebruiken. Om dit mogelijk te maken heeft zij dit bestemmingsplan opgesteld. Woningstichting Tubbergen is eigenaar van vier seniorenwoningen die naast de basisschool liggen. De woningstichting is van mening dat het bestemmingsplan grote problemen geeft voor de bewoonbaarheid van de seniorenwoningen. Zij kan naar eigen zeggen de vier woningen niet meer verhuren aan senioren en de bewoners ongestoord huurgenot garanderen. De woningstichting is daarom tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908500/1)