Halfjaarcijfers 2010 Triodos Bank

27/08/2010 12:04

TRIODOS-BANK NV

-11% groei balanstotaal

-Nettowinst stijgt met 27%

Brussel, 27 augustus 2010 - De eerste zes maanden van 2010 is het balanstotaal van Triodos Bank met ruim 11% gegroeid tot 3,3 miljard EUR. In dezelfde periode van 2009 bedroeg de groei 13%.

De kredietportefeuille met leningen aan duurzame bedrijven en projecten groeide met 13%, wat in lijn is met de ambitieuze doelstelling voor 2010. Het aantal klanten stijgt met ruim 18.000 tot 260.000.

De winst van Triodos Bank is met 27% gestegen, ten opzichte van dezelfde periode in 2009. De netto winst bedraagt 7,2 miljoen EUR, tegenover 5,7 miljoen EUR voor de eerste zes maanden in 2009.

De groei is een krachtig bewijs voor het succes en de robuustheid van het Triodos bedrijfsmodel ook in moeilijke economische tijden. Triodos Bank wil met haar activiteiten laten zien dat duurzame ontwikkeling het antwoord kan zijn op de vraag naar economische groei. De bank toont dat rekening houden met mens en milieu leidt tot een gezond en stabiel rendement.

Alle vestigingen van Triodos Bank hebben bijgedragen aan de groei. Het bedrag aan toevertrouwde middelen, hoofdzakelijk spaargelden en termijndeposito's, is de eerste zes maanden gestegen met 11%. De kwaliteit van de kredietportefeuille is onveranderd goed, ook al heeft de bank haar kredietvoorzieningen verhoogd. Dit is het gevolg van tegenvallende prestaties van met name projecten op het gebied van duurzame energie uit biomassa.

In 2009 is het eigen vermogen van Triodos Bank met meer dan 100 miljoen EUR gestegen door een zeer succesvolle uitgifte van certificaten van aandelen. Vanwege statutaire beperkingen was de bank toen genoodzaakt deze emissie al voor de aangekondigde einddatum te sluiten waardoor we een aantal potentiële beleggers moesten teleurstellen. Op de algemene vergadering van aandeelhouders in mei 2010 stemde de aandeelhouder in met een verhoging van het eigen vermogen, waardoor aan het begin van de zomer nieuwe certificaten van aandelen konden worden uitgegeven. Via een campagne onder bestaande certificaathouders en klanten werd voor meer dan 32 miljoen EUR nieuw kapitaal geplaatst, ruim boven het gestelde objectief. Het nieuwe kapitaal versterkt het fundament voor de toekomstige groei.

De solvabiliteitsratio (of BIS-ratio), de belangrijke graadmeter voor de financiële kracht van een bank is 30 juni 2010: 14,9%.

Per 30 juni 2010 bedraagt het totaal toevertrouwd vermogen aan Triodos Groep, bestaande uit Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Bank Private Banking 5,3 miljard EUR.

Triodos Bank België

Tijdens het eerste halfjaar is het balanstotaal van de Belgische vestiging gegroeid met 7% tot 831 miljoen EUR. De kredietportefeuille nam toe met 10% tot 392 miljoen EUR. De toevertrouwde middelen stegen met 6% naar 750 miljoen EUR. De bijdrage in de winst van de bank bedroeg 878.000 EUR. Het aantal klanten bedraagt ruim 40.000. Het aantal medewerkers steeg van 68 naar 74.

Triodos Bank

Triodos Bank NV, opgericht in 1980, is een onafhankelijke bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren.

Triodos Bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, milieu en cultureel gebied daartoe in staat gesteld door spaarders en beleggers die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duurzame samenleving.

Triodos Bank stond aan de wieg van de fiscale stimuleringsregelingen voor groene, sociaal-ethische en culturele projecten. Triodos Bank lanceerde het eerste groenfonds en cultuurfonds van Nederland en is wereldwijd een autoriteit op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden.

De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland.

Triodos Bank is mede oprichter van de Global Alliance for Banking on Values. Een netwerk van toonaangevende duurzame banken wereldwijd. Verenigd in de Global Alliance willen deze banken een bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Lieve Schreurs

Head of Marketing & Communication

Tel. 02 548 28 35 - 0472 92 00 50

lieve.schreurs@triodos.be

www.triodos.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel