Gemeente Eindhoven



Persbericht
26-08-2010
`Van houtchip naar stroom en warmte'

Start bouw biomassacentrales Meerhoven en ir. Ottenbad

Publicatiedatum: 26-08-2010
Start bouw biomassacentrales Meerhoven en ir. Ottenbad Op vrijdag 27 augustus start de bouw van de biomassacentrales in Meerhoven en bij het ir. Ottenbad. De biomassacentrales gaan houtsnippers uit particuliere tuinen en gemeentelijke parken en plantsoenen omzetten in elektriciteit en warmte. De centrale in Meerhoven voorziet vanaf 2011 4500 huishoudens in Eindhoven van warm tapwater. De centrale bij het ir. Ottenbad verwarmt zowel ruimtes als het zwemwater.

Wethouder J. Helms van milieu en sport en mevr. L. Jacobs, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant zullen de openingshandeling verrichten.

Met de komst van biomassacentrale nummers twee en drie (de eerste staat bij Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep) loopt de gemeente Eindhoven voorop in Nederland als het gaat om het produceren van groene warmte en stroom voor haar inwoners.

Warmte en elektriciteit

Jaarlijks wordt in Eindhoven 9.000 ton aan houtsnippers opgehaald, dat nu nog vooral wordt geëxporteerd. Met de nieuwe centrale wordt snoeihout uit Eindhoven in de stad verwerkt en omgezet in duurzame energie die binnen de gemeente wordt gebruikt.

Naast de productie van elektriciteit wordt de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de chips in de biomassacentrale in Meerhoven gebruikt om ongeveer 4500 huishoudens te voorzien van warm tapwater. De centrale in Meerhoven gaat uiteindelijk 1,2 megawatt elektriciteit per uur produceren.

De biomassacentrale bij het ir. Ottenbad dient om ruimtes te verwarmen en om het water van het zwembad te verwarmen.

Gemeentelijk beleid

De komst van de centrales sluit perfect aan op het gemeentelijk beleid op het gebied van duurzaamheid en klimaat.

De gemeente wil samen met inwoners en bedrijven werken aan een duurzaam Eindhoven. Energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie dragen bij aan een duurzame stad én dragen bij aan de doelstelling om in 2033 als gemeente energieneutraal te zijn.

Meer informatie op www.eindhoven.nl