FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werkzekerheid in nieuwe cao grondpersoneel Transavia

Het grondpersoneel van Transavia heeft tot 1 mei volgend jaar een werkzekerheidsgarantie. Dat heeft FNV Bondgenoten met de luchtvaartmaatschappij afgesproken in een principeakkoord voor een nieuwe cao.

Ook heeft de bond afgesproken dat wat betreft het aantal tijdelijke contracten dat werknemers kunnen krijgen, jongeren hetzelfde behandeld zullen worden als ouderen. Daarmee legt Transavia de mogelijkheid naast zich neer die de tijdelijke verruiming van de Flexwet biedt. Die geeft werkgevers de mogelijkheid jongeren tot 27 jaar vier keer een tijdelijk contract te geven in plaats van de drie keer.

Bestuurder Zacharia Boufangacha van FNV Bondgenoten is gematigd tevreden: "Ik sta op zich niet te juichen, maar Transavia heeft het moeilijk en in dat licht is dit een degelijk akkoord, in lijn met afspraken met moederbedrijf KLM. Ik ben in ieder geval blij met de werkgelegenheidsgarantie. Die is juist nu zo belangrijk voor mensen en geeft de nodige rust."

Boufangacha is ook blij dat Transavia jongeren niet wil discrimineren: "Die verruiming van de Flexwet helpt natuurlijk echt niet om meer jongeren aan de slag te helpen, het zorgt alleen maar voor extra onzekerheid voor die toch al kwetsbare groep."

De nieuwe cao voor de ongeveer 800 man grondpersoneel van Transavia loopt van 1 april 2010 tot 1 mei 2011. Per 1 april 2011 krijgen ze een structurele loonsverhoging van 1,25%. De leden van FNV Bondgenoten moeten het akkoord nog goedkeuren.