Vereniging Payroll Ondernemingen

Payroll-branche groeit met 11 procent in het tweede kwartaal

>
Payrolling zorgt voor nieuwe balans flexibiliteit en zekerheid

Volgens de VPO-Marktmonitor is de omzet in de payroll-branche in het tweede kwartaal van dit jaar, ten opzichte van het tweede kwartaal 2009, met maar liefst 11 procent gegroeid. Dit maakt de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) vandaag bekend. Het is opvallend dat juist het aantal payroll-contracten met een onbepaalde looptijd explosief is gestegen. Vorig jaar rond deze tijd kwam twintig procent van de omzet van contracten voor onbepaalde tijd, op dit moment wint het aandeel contracten voor onbepaalde tijd aan belang. Inmiddels is 25 procent van de omzet afkomstig van het payrollen van deze contracten.

Voorzitter Jeu Claes: We zien dat op dit moment met name in de detailhandel, de horeca en bij de overheid er veel gebruik wordt gemaakt van payrollen. We zien zeker dat in die - maar ook in andere - sectoren de lichten weer op groen staan. Wel willen werkgevers personeel werven zonder kopzorgen. De huidige arbeidsmarkt en de onzekere economische tijden zorgen ervoor dat werkgevers flexibiliteit willen en werknemers juist op zoek zijn naar zekerheid. Dit doen zij door te payrollen. Het is echt het bewijs dat flexibiliteit en zekerheid hand in hand gaan! Opvallend is dat ook met name hoog gekwalificeerd personeel een payroll-contract krijgt aangeboden en dat werkgevers ze niet per se op de eigen loonlijst willen hebben staan.

Nieuw kabinet: regel regelgeving
Claes: Wel is het zaak dat er nu snel een nieuw kabinet gaat komen. We merken dat werkgevers zenuwachtig worden van de huidige situatie. Dat is niet goed voor de economie en maakt de arbeidsmarkt stuurloos. Als er straks een nieuw kabinet is dan is het wat ons betreft zaak dat we snel goede afspraken maken over regulering van de payroll-markt. Er moet een wettelijk geregelde certificering komen om zo de markt verder en beter te reguleren. Payrollen is inmiddels een geaccepteerd fenomeen.

---