Gemeente Sluis


27/08/10 - (Verkeers)maatregelen tijdens Zwintriatlon

Op woensdag 1 september 2010 houdt de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist met medewerking van de gemeente Sluis de 12e de Zwintriathlon. Om de wedstrijd goed te laten verlopen en de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken neemt de gemeente diverse maatregelen.

De Zwintriathlon bestaat uit drie onderdelen: 1 km zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen. Aan deze wedstrijd doen duizend sporters mee. Het onderdeel zwemmen vindt plaats in de Damse Vaart in Sluis. Daar start vervolgens het fietsparcours door Sluis, het buitengebied en Retranchement naar België.

Maatregelen in het kort

Vanwege de Zwintriathlon moet men, in het kort, rekening houden met enkele (verkeers-) maatregelen. In en rond Sluis zijn er van 12.00 tot 15.25 uur afgesloten straten en wegomleidingen. De parking achter het VVV-kantoor is op dinsdag 31 augustus en woensdag 1 september gedeeltelijk dicht. Retranchement is tussen 14.00 en 16.30 uur alleen bereikbaar via de Braamdijk. De politie regelt daar het verkeer. De bussen van Veolia rijden tussen 12.00 en 17.00 uur andere routes (niet door Sluis en Retranchement). Automobilisten wordt verzocht het fietsparcours zoveel mogelijk te mijden. Wie toch in de buurt van het parcours moet zijn, dient voorzichtig te zijn en de aanwijzingen van de politie en de verkeersregelaars strikt op te volgen.

De inwoners en ondernemers van de kern Sluis hebben per brief het onderstaande uitgebreide overzicht van de (verkeers)maatregelen ontvangen. Dit staat ook op de gemeentelijke website www.gemeentesluis.nl.

Maatregelen in detail

Parcours
Het onderdeel zwemmen vindt plaats in de Damse Vaart in Sluis. Daar start vervolgens het fietsparcours. De route in Nederland is: Sint Annastraat (VVV-kantoor), Kaai, Nieuweweg, Hoogstraat, Sint Pieterstraat, Zuiddijk, Boomgaardweg, Havenpolder, Rondweg Draaibrug, Oosthavendijk, Diomedeweg, Austerlitzdijk, Loodijk, Pompedijkje, Sluissedijk, Terhofstededijk, Oudelandsweg, Platteweg, Ringdijk-Zuid, Herenweg, Bosweg, Retranchementseweg, Cadzandseweg, Scheldestraat, Waterkering Cadzand-Bad, Kanaalweg, Hickmanbrug, Retranchementstraat.

Het parcours loopt vanaf de Retranchementstraat verder over Belgisch grondgebied. Het onderdeel fietsen vindt plaats tussen 14.00 en 16.30 uur.

Maatregelen
Om de wedstrijd goed te laten verlopen en de overlast zoveel mogelijk te beperken worden in Sluis de volgende maatregelen getroffen:
* Het traject vanaf het VVV-kantoor aan de Sint Annastraat, Kaai, Nieuweweg, Hoogstraat, Sint Pieterstraat en Zuiddijk wordt van 12.00 tot 15.25 uur voor het verkeer afgesloten.
* Bedrijven aan de Sint Annastraat tot aan het VVV-kantoor blijven bereikbaar. Tot 12.00 uur is doorgang naar parkeerterrein Maria- en Havenpolder mogelijk, het verkeer wordt daar geregeld door de politie en parkeerwachters.

* Het parcours van de Sint Annastraat tot aan de splitsing Hoogstraat/Lange Wolstraat wordt aan beide zijden afgezet met dranghekken. Er worden oversteekplaatsen gemaakt voor het publiek. De verkeersregelaars zullen het publiek met plattegronden informeren over de gewijzigde verkeerssituatie.
* Busmaatschappij Veolia zet tussen 12.00 en 15.30 uur op buslijn 2 Breskens-Brugge en vice versa een taxibus in die passagiers vanaf de halte Sint Annastraat (Rabobank) naar de Rondweg bij Sint Anna ter Muiden brengt.
Lijn 4 Oostburg-Sluis-Retranchement-Cadzand-Zuidzande-Oostburg rijdt tussen 12.00 en 16.30 uur alleen tussen Oostburg en Cadzand-Bad tot de Kievittenlaan. Deze komt dus niet door Sluis en Retranchement.
Lijn 4 Oostburg-Aardenburg-Heille-Sluis rijdt tot aan de halte Ridderstraat en keert aldaar. Reizigers naar Oostburg kunnen vanaf de halte Ridderstraat via Aardenburg mee.
Lijn 14 Breskens-Knokke (zomerbus) rijdt tussen 12.00 en 17.00 uur vanaf Cadzand-Bad via de rotonde Potjes, Oostburg, Draaibrug, Rondweg Sluis, St. Anna ter Muiden.

* Verkeer op de Provincialeweg N675 is mogelijk van de rotonde Potjes tot aan de Toren van Bourgondië (bij woonzorgcentrum Rozenoord). Het centrum van Sluis is dus niet bereikbaar via die route. Doorgaand verkeer wordt omgeleid.

* Het verkeer op de N58 in beide richtingen (Oostburg en België) en op de rotonde Potjes wordt op de gewijzigde situatie gewezen.
* In verband met het onderdeel zwemmen wordt op maandag 30 augustus een loopbrug geplaatst van de Damse Vaart over het Jaagpad naar de parking achter het VVV-kantoor.

* De parking direct achter het VVV-kantoor wordt op dinsdag 31 augustus ingericht voor het plaatsen van de fietsen. Dit gedeelte van de parking is op dinsdag 31 augustus en woensdag 1 september afgesloten. Het parkeergedeelte daarachter (busparking) is wel bereikbaar.

* De doorgang voor de hulpdiensten is uiteraard gewaarborgd langs het hele parcours.

Voorzichtigheid
Hoewel de overlast met deze maatregelen zoveel als mogelijk wordt beperkt, dient het verkeer er rekening mee te houden dat gewoon verkeer tijdens de Zwintriathlon langs het parcours en in de directe omgeving, vrijwel onmogelijk is. Automobilisten wordt verzocht het fietsparcours zoveel mogelijk te mijden. Als iemand toch in de buurt van het parcours moet zijn, dient hij/zij de nodige voorzichtigheid in acht te nemen en de aanwijzingen van de politie en de verkeersregelaars strikt op te volgen. Zo komt de eigen veiligheid en de veiligheid van de deelnemers niet in gevaar.

Meer informatie

Voor meer informatie kunnen inwoners en ondernemers contact opnemen met de afdeling Maatschappelijke en Sociale Zaken, Willy Schram, tel. 06 - 2112 7421.