Nederlandse Vereniging van Journalisten

Fotograaf moet schadevergoeding betalen

vrijdag 27 augustus 2010

Een freelance fotograaf moet een vrouw 300 euro schadevergoeding betalen voor het schenden van haar portretrecht. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. De fotograaf maakte foto's van een Turks dansfeeest in Rotterdam, met het oog op het door de Volkskrant te publiceren artikel over (onder meer) Turkse feesten, dat op 30 december 2002 is verschenen. De vrouw werd ook op de gevoelige plaat gezet in moderne kleding, met een diepe ronde hals, waarbij haar hoofd, hals en een gedeelte van haar onderarmen en handen onbedekt te zien zijn. De foto verscheen in 2003 en in 2005 bij heel andere artikelen.

De vrouw stelde (im)materiële schade te hebben geleden, omdat onder andere contacten met familie en bekenden verloren zijn gegaan.

Omdat de vrouw echter pas in mei 2005 bij de fotograaf aanklopte, en hem toen pas aansprakelijk stelde voor de gevolgen van de publicaties van de portretfoto, oordeelde de rechter dat een hogere vordering niet kon worden toegewezen. Meer bij Rechtspraak (LJN: BN5095)