Gemeente Oldenzaal


Nederland niet berekend op dit soort extreme regenval

27 augustus 2010

Werkzaamheden

Brandweer, politie en gemeente zijn direct in actie gekomen om onder andere wegen af te zetten, omleidingen te regelen, tunnels leeg te pompen, putdeksels terug te plaatsen en mensen uit hun ondergelopen huizen te halen.

Rioolsystemen niet berekend op dit watergeweld

De rioolsystemen in Nederland zijn berekend op 20 mm regen per dag. Zo ook in Oldenzaal. Een bui van die omvang valt één keer in de twee jaar. Donderdag 26 augustus is 140 mm gevallen. Het heeft de hele dag geregend, maar op 2 momenten was er sprake van zeer extreme buien. De eerste bui (tussen 06.00 en 13.00 uur) was goed voor 60 mm, met een piekintensiteit van 42mm/h. Deze viel dus behoorlijk gelijkmatig over de duur van enkele uren. Hierdoor kon het rioolsysteem het water net verwerken. Mede dankzij de extra riolering die in 2009 is aangelegd om knelpunten te ontzien. Door deze extra riolering kon het rioolsysteem de 1^e hoos opvangen. Maar helaas volgde een tweede bui. Deze bui (tussen 15.30 en 17.00 uur) was goed voor 70 mm, met een piekintensiteit van 111mm/h. Deze bui was dus zeer heftig. Door deze intensiteit en het feit dat de riolering nog bijna vol zal van de eerste bui heeft de tweede regenbui veel overlast veroorzaakt.

Schade

Gemeente Oldenzaal heeft diverse vragen binnengekregen in verband met geleden schade. Schade op privéterrein en aan privébezittingen is een verzekeringskwestie. Schade aan de openbare ruimte kan gemeld worden bij de gemeente en wordt door de gemeente hersteld.