Woningcorporatie Ymere

De Halve Wereld heeft het grootste groendak in Amsterdam

27-8-2010

Bewoners en Ymere kiezen samen voor duurzaam dak dat goed is voor milieu, belevingswaarde en woongenot.

Woningcomplex De Halve Wereld aan de Amsterdamse Nieuwe Amstelstraat mag zich sinds 24 augustus 2010 recordhouder noemen. Op deze dag plantte de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Wonen, Wijken, Openbare Ruimte, Groen) samen met de voorzitter van de bewonersvereniging de laatste vetplantjes op het nieuwe vegetatiedak. Daarmee heeft De Halve Wereld het grootste groendak van alle Amsterdamse woningcomplexen.

118 huurwoningen in hartje Amsterdam
De Halve Wereld is een Ymere-complex van drie appartementenblokken met 118 sociale-huurwoningen, dat na de aanleg van de metro is gebouwd bovenop metrostation Waterlooplein.

De dakbedekking was na vijfentwintig jaar toe aan vernieuwing. Daarom is hier de afgelopen maanden een bijzonder duurzaam vegetatiedak met mos en vetplantjes (sedum) aangelegd (1300 m2). De hoogste daken zijn bedekt met Olivijn, een mineraal dat koolstofdioxide absorbeert (450 m2) .

Samen met bewoners
De dakrenovatie is in samenspraak gegaan met de bewonersvereniging. Hun wensen werden vertaald naar het huidige plan.

Groendaken bieden vele voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu (luchtkwaliteit, geluid, flora en fauna, energiebesparing), belevingswaarde en woongenot.

Duur, maar maatschappelijk rendement
De aanschafkosten zijn aan de hoge kant. Daar staat tegenover dat de dakconstructie tot in de eeuwen blijft bestaan en daarna gerecycled kan worden. De terugverdientijd is daarmee ontzettend wel lang.

Anke Huntjens, regiodirecteur Amsterdam Centrum, kan het toch verantwoorden: Ymere is een maatschappelijke onderneming. Regelmatig investeren we in minder rendabele activiteiten, vooral als het maatschappelijk rendement creëert.

Dat rendement is bijvoorbeeld een leefbare buurt, betere contacten tussen bewoners, een hogere kwaliteit van het dagelijkse leven. Dat is hier allemaal aan de orde.

Bewonerszelfbeheer
De Halve Wereld is een bijzonder complex (bouwjaar 1985) met veel maatschappelijk betrokken bewoners. Er wonen veel groepen door en naast elkaar: studenten, senioren, gezinnen, kunstenaars, artiesten en woongroepen. Een grote groep woont er al vanaf het begin.

De bewoners beheren grotendeels zelf het complex. Deze bijzondere positie dwongen actievoerders af toen de gemeenteraad in 1983 groen licht moest geven voor de bouw.

Wegen en kantoren
Als het maatschappelijk protest tegen de sloop van oude buurten er niet was geweest, hadden er nu slechts kantoren gestaan. Oude en kleine, maar goedkope huurwoningen rondom de Nieuwmarkt en het Waterlooplein moesten rond 1975 wijken voor een metrolijn. Na de aanleg zouden kantoren en brede wegen door de binnenstad ervoor terugkomen.

Actievoerders wisten de politici te overtuigen dat buurtbewoners na de aanleg van de metro wilden terugkeren. Daardoor besloot de gemeente dat er sociale huurwoningen moesten worden gebouwd op de nieuwe metrotunnel. De 1100 nieuwe woningen boven de metro kwamen in beheer bij het Gemeentelijk Woningbedrijf, tegenwoordig Ymere.

Bijzonder woonproduct
Door de vergaande vorm van zelfbeheer is De Halve Wereld een bijzonder woonproduct van Ymere. Ymere heeft differentiatie hoog in het vaandel staan: in plaats van one size fits all ontwikkelt Ymere woonconcepten en betaalbare kwaliteit voor veel verschillende klanten. Daartoe behoren ook bewoners die zich meer dan gemiddeld willen ontfermen over het gebouw waarin zij wonen.

Ymere luistert en durft
Ymere durft zon groep bewoners ook meer verantwoordelijkheid te geven dan gebruikelijk. Ymere luistert naar de wensen van de huurders: het dak was toe aan renovatie. De bewonersvereniging sprak een voorkeur uit voor een groen dak.

Bewonersparticipatie
Anke Huntjens sprak tijdens de officiële handeling: Bewoners die iets positiefs willen, mogen iets extras verwachten van Ymere. Daarom ging Ymere mee in de wensen van de bewoners. Het weinige onderhoud dat de daken vergen, gaan de bewoners zelf doen.

Bewonersparticipatie is daarmee een ander aspect wat hier prima uit de verf komt. Dat past bij Ymere omdat we betrokkenheid van huurders bij hun woonomgeving heel belangrijk vinden.

Groene daken stimuleren
Het record grootste groene dak van Amsterdam wordt hopelijk snel verbroken. Zowel de gemeente Amsterdam als het stadsdeel Centrum stimuleren de aanleg van groene daken in de binnenstad met subsidieregelingen en vereenvoudiging van regelgeving. Meer informatie over groene daken in Amsterdam is te vinden op
http://www.amsterdam.nl/groen

Vanaf 3 september 2010 zijn de groene daken van De Halve Wereld te zien op het 3D-model van het complex op Google Earth.