Gemeente Gaasterlân-Sleat


Waarschuwing zwemwater, Elahuizen, Balk en Sloten

In de Fluessen bij Elahuizen en in het Slotermeer bij het zwemstrand te Balk en het zwemstrand aan de Lytse Jerden te Sloten is bacteriële overschrijding geconstateerd. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst. De overschrijding kan gezondheidsrisico met zich meebrengen. Voornamelijk kinderen en mensen met een zwakke gezondheid wordt afgeraden zich in het water te bevinden

Bacteriële overschrijding

Oppervlaktewater bevat van nature verscheidene soorten micro-organismen, waarvan een beperkt aantal bij de mens tot ziekte kan leiden. Daarnaast komen in natuur-zwemwater ook ziekteverwekkers terecht door fecale verontreiniging van menselijke of dierlijke herkomst. Verontreiniging van natuur-zwemwater met fecaliën heeft verschillende bronnen. Menselijke ontlasting komt in het oppervlaktewater terecht via de uitstroom van
rioolwaterzuiveringsinstallaties of door overstorten van het rioolstelsel (tijdens hevige regenbuien komt rioolwater in het oppervlaktewater terecht). Een andere bron vormen zwemmers zelf. De belangrijkste dierlijke bronnen zijn: afspoeling van mest van landbouwgebieden en uitwerpselen van watervogels.

Gezondheidsrisico
Intestinale Enterococcen (IE), en E-coli zijn
ziekteverwekkers/micro-organismen die door fecale verontreinigingen voorkomen. Deze ziekteverwekkers kunnen binnen twaalf uur na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, koorts, hoofdpijn en oorontsteking.

In een zwemwater waar deze geconstateerd zijn en de de norm van 400 kve/100 ml voor IE en 1000 kve/ml voor E-coli wordt overschrijden, wordt een waarschuwing geplaatst dat er een verhoogd gezondheidsrisico aanwezig is. Voornamelijk kinderen en mensen met een zwakke gezondheid wordt afgeraden zich in het water te bevinden.