Veilig Verkeer Nederland

Wil je blijven leven? Wacht dan even!

vrijdag, 27 augustus 2010

Nu de meeste scholen weer begonnen zijn, gaat ProRail bij overwegen voorlichting geven aan scholieren. De spoorbeheerder benadrukt dat het levensgevaarlijk is om over te steken wanneer het licht op rood staat, de bellen rinkelen of de spoorbomen zijn gesloten. Deze week start Prorail met een overwegcampagne.

Gratis lespakketten
Buitengewoon opsporingsambtenaren van ProRail spreken scholieren aan op hun gedrag en delen markeerstiften uit met de slogan `Wil je blijven leven, wacht dan even!'. ProRail plaatst advertenties in huis-aan-huisbladen, waarin ouders worden oproepen om hun kinderen te wijzen op de risico's van onveilig gedrag op en rond het spoor. Voor het basis- en voortgezet onderwijs heeft Prorail gratis lespakketten ontwikkeld en gastlesdocenten van Prorail geven voorlichting op scholen.

Gevaar voor eigen leven
Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van ProRail blijkt dat ongeveer een op zes mensen wel eens met gevaar voor eigen leven een gesloten en beveiligde overweg heeft overgestoken. Elk jaar weer vinden er ongelukken plaats op overwegen, regelmatig met fatale afloop. Vorig jaar waren er op overwegen in Nederland dertien slachtoffers als gevolg van een aanrijding met een trein.