#Home sitemap Nieuws

APK-keuring dijken: aandacht voor bekleding en sluizen

Publicatiedatum : 27 augustus 2010

De waterkeringen zijn nog nooit zo sterk geweest als nu, maar we zijn er nog niet. Integendeel, we moeten ons blijvend voorbereiden op de klimaat-verandering. Om de dijken en duinen in Noord-Holland boven het Noordzee-kanaal extra veilig te maken voor de toekomst, moet er de komende jaren vooral gewerkt gaan worden aan de dijkbekleding en de sluizen in de dijken.

Wij hebben onlangs de belangrijkste dijken en duinen onderzocht. Dit zesjaarlijkse wettelijk verplichte onderzoek vormt een aanvulling op ons totale pakket aan activiteiten om te zorgen voor een waterveilig Noord-Holland. De normen zijn streng: er wordt uitgerekend hoe de waterkeringen zich houden onder zeer extreme omstandigheden die bijna niet voorkomen. Dit met het oog op de klimaatverandering.

Dijkbekleding

Een deel van de onderzochte dijken en duinen voldoet niet aan de norm. Aan het merendeel daarvan wordt nu al hard gewerkt onder de noemer Hoogwaterbeschermings-programma (HWBP). Dit programma zorgt ervoor dat ze over enkele jaren weer aan de norm voldoen. Voor de overige ca. 86 km die niet aan de norm voldoet, geldt dat de situatie niet acuut onveilig is, maar dat deze niet door de strenge eisen van de toets komen. Daarbij gaat het in een groot aantal gevallen over de bekleding die op de lange termijn niet goed houdt.

Sluizen, gemalen en duikers

In de dijken bevinden zich vele sluizen, gemalen en duikers die de stevigheid van de waterkering beïnvloeden. Het is daarom van belang dat ook deze waterstaatkundige objecten aan de strenge eisen voldoen. Door extra aandacht te schenken aan deze objecten kan de veiligheid verder worden verbeterd. Het accent ligt daarbij op het vastleggen van procedures, zoals bijvoorbeeld wie een sluis dichtzet op welk moment. Dit moet volgens de normen consequent worden vastgelegd om door de toetsing heen te komen.

Hoe nu verder?

Voor de duinen, dijken en objecten die nog niet aan de norm voldoen, werken we beheer- en verbetermaatregelen uit en voeren die ook uit. Deze komen in een nieuw HWBP of worden opgenomen in ons reguliere beheer en onderhoud. Zo wordt Noord-Holland boven het Noordzeekanaal toekomstbestendig gemaakt, zodat iedereen hier nu én in de toekomst veilig kan wonen, werken en recreëren.