Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Vooral in het oosten zeer veel regen

27 augustus 2010 - De zware regen van de afgelopen dagen hing samen met de begrenzing tussen warme lucht in het zuiden en koelere lucht in het noorden. Langs dit front, dat geruime tijd boven het midden van ons land lag, trok de ene na de andere storing met intensieve buien en langere periodes met regen en veel wateroverlast. Voorlopige regenhoeveelheden 27 augustus (Bron: KNMI) Voorlopige regenhoeveelheden 27 augustus (Bron: KNMI) Wateroverlast door overvloedige neerslag komt in ons land op regionale schaal gemiddeld eens per twee jaar voor. We moeten echter terug tot september en oktober 1998 om twee gevallen te vinden waarop de schaalgrootte van de overlast vergelijkbaar was met die van gisteren.

De regen begon in de avond van 25 augustus en breidde zich vanuit het zuidwesten snel uit over het land. Vooral op 26 augustus viel veel neerslag. Aanvankelijk was dat in het westen van het land, in de middag en avond concentreerden de zwaarste buien zich op een strook van Brabant naar de Achterhoek. Op 27 augustus werd het geleidelijk droog. In een brede, west-oost georiënteerde strook over het midden van het land, en een strook van West-Brabant naar de Achterhoek, viel meer dan 50 mm. In de Achterhoek is op diverse plaatsen 125 of meer mm afgetapt.

Derde plaats top tien
De meeste neerslag is vrijdag in het oosten van het land gemeten. Het KNMI-weerstation in Lievelde kreeg 138 mm. Dat is op de op twee na hoogste etmaalsom sinds tenminste 1950. Het weerstation in Hupsel noteerde 131 mm, Rekken 126 mm. Zulke extreme hoeveelheden komen op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens in de honderd jaar voor (Zie Verder Lezen- Neerslag etmaaltoptien).

Natte augustus
Normaal valt er in de hele maand augustus zo'n 60 mm. De maandsom is na de vele regen van de afgelopen weken al ruimschoots overtroffen. Gemiddeld over het land was tot vanochtend al 95 mm gevallen. Op veel plaatsen heeft augustus al 100 tot 150 mm opgeleverd, lokaal al meer dan 200 mm. In Lievelde stond de teller voor de maand augustus vrijdagochtend al op 264 mm!

Langzame weersverbetering
Vandaag komt het hele land in de koelere lucht. Ook de komende dagen kunnen er nog enkele regen- of onweersbuien vallen, maar niet meer met zulke hoeveelheden als de laatste dagen. Bovendien waait het soms flink. In de tweede helft van de volgende week, met september op de kalender, komt er een einde aan het wisselvallige weer en is de kans groot op een droger en rustiger weertype met temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

---

Voorlopige regenhoeveelheden 26 augustus (Bron: KNMI) Regenmetingen 27 augustus West-Europa (Bron: KNMI)
Eerste uitgave: 16-08-10