Meer dan 150 mm in ruim anderhalve dag 27/08/2010 14:14

Infoplaza B.V.

In het plaatsje Lievelde (Gelderland), zo'n 10 km ten noordwesten van Winterswijk, is in de afgelopen twee dagen ruim 150 mm regen gevallen. Het gros van deze hoeveelheid viel in de afgelopen 24 uur. Tussen gisterochtend 10.00 uur en vandaag 10.00u viel er namelijk 138 mm. Maar tel daar nog de neerslag van de nacht van woensdag op donderdag bij op, dat was zo'n 15 mm, en het totaal komt op een ongelofelijke 153 mm. Dat is hetzelfde als 15 volle emmers leeggooien op elke vierkante meter. Geen wonder dat het op veel plaatsen in de Achterhoek en Twente tot wateroverlast kwam.

Neerslagsom over woensdagochtend t/m vrijdagochtend. Zeer lokaal viel meer dan 150 mm. Niet alleen in het oosten van het land viel zeer veel regen, in een brede strook van west naar oost over het midden van het land viel tussen woensdag- en vrijdagochtend ruim 80 mm. Dit is goed te zien op het kaartje dat Weerplaza.nl heeft samengesteld, aan de hand van de waarnemingen van het KNMI regennetwerk.

De neerslag werd veroorzaakt door een tweetal lagedrukgebieden, die de afgelopen twee dagen heel langzaam van west naar oost over ons land schoven. Bijbehorende storingen zorgden voor een buiig karakter in de neerslag, waardoor grote verschillen in de neerslag konden ontstaan op korte afstand. Zo viel in Soest (Utrecht) een kleine 80 mm, maar in delen van Amersfoort, op een hemelsbrede afstand van 4 tot 7 km, kwam meer dan 100 mm naar beneden.

Dit zijn nog wel voorlopige cijfers, want nog lang niet alle regenstations van het KNMI hebben hun cijfers doorgegeven.

Vanmiddag komt er langzaam een einde aan alle nattigheid. Vanuit het noordwesten klaart het een beetje op en breekt de zon van tijd tot tijd door. Er is ook nog kans op een enkele bui. In het weekeinde blijft het vrij wisselvallig met enkele buien, maar er zijn ook perioden met zon. Het is wel vrij koel met een maximumtemperatuur tussen 15 en 18 graden.

Hilversum, 27-08-2010, door Ben Lankamp

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://weerplaza.nl/weerinhetnieuws/artikel.asp?id=381