Gemeente Kaag en Braassem

Wateroverlast Kaag en Braassem
wateroverlast

Bij de gemeente zijn de afgelopen dagen veel meldingen binnengekomen van wateroverlast. De gemeente heeft extra mensen ingezet om de werking van het riool en de kwaliteit van de wegen te bewaken. Dit heeft de overlast niet weg kunnen nemen, maar heeft gevaarlijke situaties voorkomen.

Bij zulke grote hoeveelheden regen, is het altijd het beste even af te wachten met uw melding of klacht. Wij begrijpen dat u ongerust bent, maar in de meeste gevallen is het water na ongeveer een uur weer verdwenen. Het is normaal dat bij stortbuien het riool niet al het water tegelijk kan verwerken en dat er daardoor water op straat komt.

De hoeveelheid regen in de afgelopen dagen is extreem geweest. In Kaag en Braassem viel op maandag 23 augustus in 2,5 uur 54 mm en op donderdag 26 augustus in 6 uur 70 mm regen. De gemeente heeft er, samen met de brandweer en het Hoogheemraadschap van Rijnland, alles aan gedaan om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Zo heeft het Hoogheemraadschap, op verzoek van de gemeente, met spoed extra mobiele hulppompen ingezet. Deze pompen extra water uit onder andere de Googerpolder en de Veen- en Lijkerpolder. Ook de molenaars van onze gemeente hebben letterlijk alle zeilen bijgezet. De afgelopen dagen hebben zij hun molens (waar mogelijk) op maximale capaciteit laten werken.

De gemeente houdt bij op welke plaatsen het water op straat langdurig hoger heeft gestaan. Deze kennis gebruiken we bij het beheer en onderhoud aan de wegen en riolen. De gemeente zal waar nodig maatregelen treffen. Helaas kunnen we u niet beloven dat u geen overlast meer heeft.