Gemeente Heerenveen

Snoeien treurwilg ivm gevaar

De gemeente is vanuit het oogpunt van veiligheid genoodzaakt per direct over te gaan tot het snoeien van 1 gesteltak van een treurwilg aan de Jister naast Dovenetel 9 te Heerenveen. Voor de exacte locatie van de treurwilg kijkt u op het bijgevoegde kaartje.

Het gaat hier om een treurwilg waarvoor in oktober 2009 een kapvergunning is aangevraagd. Omdat die aanvraag nog steeds in procedure is, heeft de gemeente de boom niet gekapt. Veiligheidsredenen dwingen de gemeente nu tot het snoeien van één gesteltak, deze tak is namelijk gevaarlijk voor de omgeving.

Onlangs is een andere, zware gesteltak gescheurd en naar beneden gekomen. In de kroon zitten meer gevaarlijke takken, die eventueel op niet voorzienbare termijn schade kunnen toebrengen. Onder de boom worden namelijk ook auto's geparkeerd. De gemeente blijft dit controleren. Bovendien is de boom door de zogenaamde watermerkziekte aangetast, een aandoening waarvoor geen remedie bestaat. Omdat de destijds verleende kapvergunning nog niet officieel rechtsgeldig is, heeft de gemeente besloten op dit moment alleen het gevaar uit de boom te halen en met het restant te wachten totdat de vergunning onherroepelijk is. Daarmee wordt, voor zover mogelijk tegemoet gekomen aan de procedures zoals die volgens de regelgeving zijn vastgesteld. (A.P.V. en Kapvergunningbeleid).