Politie Rotterdam Rijnmond

IJzerstraat geïnformeerd over zedenzaak

Bewoners en scholen rond 1e IJzerstraat geïnformeerd over zedenzaak

Rotterdam-West

Datum publicatie: 27-08-2010 14:21

Het wijkteam Delfshaven van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft vrijdag honderden brieven bezorgd in en rondom de 1e IJzerstraat. De brieven zijn bij bewoners en scholen gebracht.

In de brief worden de mensen geïnformeerd over de zedenzaak die begin augustus aan het licht kwam. Toen kwam naar buiten dat twee meisjes, van 15 en 12 jaar oud, ernstig lijken te zijn misbruikt op een adres in de 1e IJzerstraat. Inmiddels zijn in verband met deze zaak al vier mannen aangehouden. De 21-jarige man uit Sint-Maarten die maandag werd aangehouden, is donderdag door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De bewonersbrief wordt ook op omliggende scholen verspreid omdat het mogelijk is dat er meer slachtoffers in deze zaak zijn. In de brief wordt een speciaal telefoonnummer genoemd waarop slachtoffers zich kunnen melden.

Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet. Een team van 23 rechercheurs is ermee bezig. De politie verwacht nog meer aanhoudingen te doen.


---

Geachte heer/mevrouw,

De afgelopen weken heeft u als bewoner waarschijnlijk gehoord dat er in een woning aan de 1e IJzerstraat zedenmisdrijven hebben plaatsgevonden. Dat kan via de kranten en televisie zijn gebeurd of u heeft met ons gesproken tijdens het buurtonderzoek. We willen u via deze brief graag informeren over de stand van zaken van het onderzoek.

In de nacht van 19 op 20 juni bezocht een 15-jarig meisje uit Capelle aan den IJssel een jamsessie in een buurthuis aan de Slinge. Zij ging in een auto mee naar de woning aan de 1e IJzerstraat en heeft verklaard dat zij door meerdere mannen seksueel werd misbruikt. Het tweede slachtoffer is een 12-jarig meisje uit Nijmegen, dat was weggelopen en alleen was afgereisd naar Rotterdam. Op 16 juli kreeg zij van een aantal mannen onderdak aangeboden in een woning aan de 1e IJzerstraat. Uit de verklaringen van het slachtoffer blijkt dat zij in die week van 16-23 juli seksueel is misbruikt in onder andere de woning aan de 1e IJzerstraat. Een rechercheteam van 19 rechercheurs is fulltime bezig met het onderzoek en heeft inmid-dels 4 verdachten gearresteerd. De verdachten hebben allen verklaringen afgelegd. Zij zitten in hechtenis.

We verwachten de komende tijd nog meer verdachten te arresteren omdat tijdens ons on-derzoek bijnamen en mogelijke namen van verdachten bekend zijn geworden. Het is een kwestie van nauwkeurig onderzoek en bewijs verzamelen om tot de aanhouding van de ver-dachten te komen.

Inmiddels is er ook een speciaal telefoonnummer geopend, waar mogelijke slachtoffers zich rechtstreeks kunnen melden. Tot nu toe hebben zich geen andere slachtoffers gemeld. Het telefoonnummer is: 0800-7444422.

Heeft u informatie die ons kan helpen bij het onderzoek, neemt u dan alstublieft contact met ons op via 0900-8844. Wij willen graag duidelijk krijgen wat er exact is gebeurd en de ver-dachten arresteren. Daar kunnen we uw hulp altijd bij gebruiken!

Tijdens het buurtonderzoek hebben we met veel bewoners gesproken en dat heeft ook al de nodige informatie opgeleverd. Wij bedanken u voor die informatie en zullen u op de hoogte houden van het onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Niek Wennink