Rijksoverheid


'Arbeidsparticipatie vrouwen omhoog'

Nieuwsbericht | 27-08-2010

Het kabinet streeft ernaar dat vrouwen meer uren gaan werken. De cultuurverandering op de arbeidsmarkt moet worden doorgezet.

Dat schrijven de ministers Donner (SZW) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) in reactie op het eindrapport van de Taskforce DeeltijdPlus.

De taskforce werd in 2007 ingesteld omdat vrouwen in Nederland, met een gemiddelde werkweek van 24 uur, veel minder werken dan vrouwen in andere Europese landen.

Meer werken gunstig voor vrouw en arbeidsmarkt

Als meer vrouwen meer gaan werken, komt dat komt tegemoet aan de verwachte tekorten op de arbeidsmarkt. Tegelijk biedt het vrouwen kansen om hun talenten te benutten en versterkt het de sociaaleconomische positie van vrouwen en kinderen.

Aandacht voor flexibel werken

Het kabinet deelt de analyse van de taskforce dat meer flexibiliteit voor werkgevers en werknemers cruciaal is. Daarom roept het de sociale partners op veel aandacht te besteden aan de invoering van flexibel werken (zobijvoorbeeld thuiswerken of aangepaste werktijden), bijvoorbeeld in cao-onderhandelingen. Van belang daarbij is keuzevrijheid voor gezinnen.

Vervolgstappen

Het kabinet heeft in de afgelopen periode verschillende stappen gezet om meer werken mogelijk te maken, zoals de uitbreiding van het ouderschapsverlof naar 26 weken. De vervolgstappen zijn aan een nieuw kabinet.

Documenten en publicaties

Kabinet streeft naar hogere arbeidsparticipatie van vrouwen

Persbericht | 27-08-2010 | SZW, Jeugd en Gezin, OCW

Afzenders


* Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
* Jeugd en Gezin

* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Zie ook


* Ministerraad 27 augustus 2010
Ministerraad


* Gezin, werk en opvoeden
Onderwerp | Jeugd en Gezin

* Werktijden
Onderwerp | SZW

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051