Gemeente Zoetermeer

Aanpak overlast door regen

Stadhuis Zoetermeer
Na de overvloedige en extreme regenbuien, donderdag 26 augustus, stabiliseert de afvoer van regenwater in Zoetermeer. De gemalen, overstorten en pompen draaien op vol vermogen om het vele regenwater te verwerken. Er viel donderdag in een paar uur net zoveel water als normaal gesproken in de hele maand augustus.

Het Zoetermeerse systeem voldoet aan de landelijke normen, maar is niet berekend op extreem hevige en langdurige regenval. Het Hoogheemraadschap Rijnland, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit,
-kwantiteit en -keringen van het oppervlaktewater in de regio, heeft op verschillende plaatsen noodpompen neergezet om het water weg te krijgen.

Zoetermeer heeft een gescheiden rioolstelsel. Het regenwater wordt via het oppervlaktewater (sloten en plassen) afgevoerd terwijl het rioolwater via een ander stelsel wordt weggepompt. Normaal gesproken is de capaciteit voldoende, maar bij deze overvloedige regenval blijkt het rioolstelsel op sommige plekken niet voldoende water te kunnen afvoeren. De Zoetermeerse plas, die functioneert als overloop voor overtollig regenwater, kan eigenlijk niet veel meer hebben. Het Hoogheemraadschap Rijnland geeft aan dat er zondag weer problemen kunnen ontstaan omdat voor die dag heftige buien zijn voorspeld.

We adviseren bewoners om bij overlast door hevige regenval de Brandweer Haaglanden te waarschuwen. Als bewoners melding doen bij de gemeente dan wordt dat meegenomen in een extra onderhoudsronde. Wanneer kaden/dijken/polders dreigen te overstromen of wanneer er water door dijken en kaden heen opwelt, kan dat gemeld worden bij het Hoogheemraadschap van Rijnland op telefoonnummer 071-306 3063.

Meer bijzonderheden over de taken van Rijnland op www.rijnland.net.