SGP


reddingsstation Ameland

SGP stelt vragen over ondiepe vaargeul reddingsstation Ameland

De burgemeester van Ameland sprak deze week zijn verontrusting uit over problemen bij het uitvaren van reddingsboten van het KNRM-station op Ameland. Onder bepaalde weersomstandigheden is de vaargeul van en naar het reddingsstation ondiep en kunnen de reddingsboten vastlopen. Dat is al enkele keren gebeurd. De planologische kernbeslissing (besluit van de overheid over de ruimtelijke ordening van een bepaald gebied) voor de Waddenzee zit uitdiepen in de weg. De planologische kernbeslissing beschermt ondermeer de ecologische natuurwaarden van het Waddengebied en lijkt geen ruimte te bieden voor het uitdiepen van de vaargeul. Dat is tegen het zere been van de SGP. Reddingsboten en hun bemanningen moeten snel, adequaat en ongehinderd kunnen optreden als er scheepsincidenten zijn. Ecologische waarden mogen niet opwegen tegen de veiligheid van scheepsbemanningen. Elbert Dijkgraaf heeft hierover schriftelijke vragen ingediend. Hij roept de betrokken ministers op om ontheffing te verlenen voor het uitdiepen van de vaargeul bij het reddingsstation van Ameland.

Vragen van het lid Dijkgraaf (SGP) aan de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, van Verkeer en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over belemmeringen voor reddingsboten bij Ameland door ondiepe vaargeul
1. Heeft u kennis genomen van het bericht âKNRM Ameland al drie keer gestrandâ1?

2. Erkent u dat belemmeringen bij het uitvaren van de Amelandse reddingsboten negatieve gevolgen kunnen hebben voor het gewenste snelle en adequate optreden van deze reddingsboten en hun bemanning bij scheepvaartincidenten?

3. Erkent u dat de veiligheid van scheepvaartbemanningen zoveel mogelijk beschermd moet worden, ongeacht de ecologische waarden van de Waddenzee?

4. Is het juist dat de planologische kernbeslissing Derde Nota Waddenzee (pkb Waddenzee) het uitdiepen van de vaargeul van en naar het reddingsstation op Ameland niet toestaat? Zo ja, bent u bereid zo spoedig mogelijk ontheffing te verlenen en opdracht te geven voor het uitdiepen van de vaargeul bij het reddingsstation op Ameland?


1 Nederlands Dagblad, 27 augustus 2010