Gemeente Alkmaar


Eerste Respijthuis officieel van start in Alkmaar

Donderdag 26 augustus werd het eerste Respijthuis van Nederland officieel in Alkmaar geopend. Het Respijthuis is een uniek concept omdat degene voor wie de mantelzorger zorgt, wordt opgevangen in een huiselijke sfeer in de eigen wijk en wordt verzorgd door vrijwilligers uit de eigen wijk. Zo kan de mantelzorger op adem komen en tijd voor zichzelf hebben.

De gemeente Alkmaar is vanaf de start nauw bij dit project betrokken. Wethouder zorg Wim van Veen: "Het respijthuis vult een belangrijke behoefte. Zowel degene die zorg nodig heeft als de mantelzorger komen zo tot rust en zich kunnen zich 'herpakken', zonder dat zij ver uit elkaars buurt zijn. Zo werkt het respijthuis aan twee kanten."

Woningcorporatie Kennemer Wonen heeft voor dit doel in 2008 het pand aan de Van de Veldelaan 972 gekocht. Dat pand is na een volledige verbouwing nu klaar voor gebruik! In het Respijthuis aan de Van de Veldelaan kunnen vier personen gelijktijdig worden opgevangen die intensieve zorg nodig hebben. Het pand bestaat uit vier zit/slaapkamers met eigen badkamer. Verder is er een gezamenlijke woonkamer en een keuken met daarnaast ruimte (slaapkamer en kantoorruimte) voor de vrijwilligers.

De gast kan één tot zes weken als gast verblijven in het Respijthuis. De basiszorg die de mantelzorger normaal gesproken geeft, wordt tijdens het verblijf door deze vrijwilligers gegeven. De medische zorg blijft ingevuld worden door de eigen huisarts en de Thuiszorg. Het Respijthuis werkt samen met thuiszorgorganisaties in Alkmaar, huisartsen en ziekenhuizen.