Provincie Overijssel

Wethouder Wieten en gedeputeerde Rietkerk openen nieuwbouw Graafschap

27 augustus 2010

Vrijdag 27 augustus hebben wethouder Wonen Jan Wieten en gedeputeerde Theo Rietkerk (Ruimte, Wonen en Milieu) samen met directeur Tilman van bouwbedrijf De Gilden het nieuwbouwcomplex `De Molenhof' aan de Graafschap in Kampen geopend. De openingshandeling bestond uit het onthullen van een deksteen van een waterput, gevonden bij het archeologisch onderzoek, die in de bestrating van het binnenterrein is verwerkt.

Aan het plein tussen de Graafschap en de Molenstraat in de binnenstad van Kampen heeft het bouwbedrijf De Gilden Ontwikkeling 10 stadswoningen in drie verschillende woningtypen ontwikkeld. Bij de opening memoreerden wethouder Wieten en gedeputeerde Rietkerk aan de prestatieafspraken wonen die begin dit jaar tussen gemeente en provincie zijn afgesloten. Per binnenstedelijk opgeleverde woning draagt de provincie EUR 5.000,-- bij aan het gemeentelijk woningbouwprogramma. Dit project, de Molenhof, is het eerste binnenstedelijke project dat sinds de ondertekening van de prestatieafspraken is opgeleverd.

Wethouder Jan Wieten is erg tevreden met het eindresultaat. "Hiermee is een bijzonder project afgerond en heeft dit deel van de binnenstad een fikse opwaardering gekregen. In het woonbeleid van de gemeente Kampen krijgt het versterken van de woonfunctie in de binnenstad van Kampen bijzondere aandacht. Wij hebben dan ook voor 2010 en verder EUR 350.000,- gereserveerd voor het opzetten van een fonds voor het opknappen van woningen in de binnenstad. Met onder andere Stichting Stadsherstel willen we dit idee op korte termijn uitwerken."

Ook gedeputeerde Rietkerk is blij dat dit project is afgerond. "Het project past precies in het provinciale woonbeleid waarin binnenstedelijke locaties opnieuw worden ingevuld. Provinciale belangen als zorgvuldig ruimtegebruik, omgevingskwaliteit en bouwen voor doelgroepen komen in dit project terug", aldus Rietkerk.

Diverse bronnen (van rijk, provincie en gemeente) zijn ingezet om het project, als onderdeel van het woningbouwprogramma van de gemeente, tot een goed einde te brengen: het provinciaal Actiefonds, ISV, Prestatieafspraken Wonen en de Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouw. Dit toont ook de integraliteit aan die bij vrijwel elk project, groot of klein, komt kijken.