Gemeente Andijk


Bestuurders ondertekenen Realisatieovereenkomst N23 Westfrisiaweg

27-08-2010
De Stuurgroep N23 Westfrisiaweg heeft op 26 augustus 2010 de Realisatieovereenkomst ondertekend.
Hierin zijn onder meer een uitgewerkt ontwerp van de weg en de financiële dekking voor de uitvoering opgenomen. De overeenkomst wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten en gemeenteraden.

De betrokken partijen hechten juist in deze economisch lastige tijden belang aan de realisatie van de Westfrisiaweg. Het is een welkome investeringsimpuls voor de economie en werkgelegenheid in het gebied. Met de ondertekening van de Realisatieovereenkomst door de Stuurgroep, bestaande uit bestuurders van de provincie Noord-Holland, de betrokken N23-gemeenten, het Hoogheemraadschap en het georganiseerd bedrijfsleven, komt een einde aan de voorbereidingsfase van het project. Als straks ook Provinciale Staten en de gemeenteraden hebben ingestemd en de ruimtelijke ordeningsprocedure en contracteringsfase zijn doorlopen, kan naar verwachting in 2012 worden gestart met de werkzaamheden.

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben besloten de verantwoordelijkheid te nemen het nog benodigde bedrag van EUR 146 miljoen voor de Westfrisiaweg bij elkaar te krijgen. Hierbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar het Rijk. In december 2009 heeft het Rijk een eerste bijdrage van EUR 35 miljoen toegezegd, verdere rijksbijdragen worden in een zogenaamde `kralenbenadering' per projectonderdeel bepaald.

In 2008 heeft de regio al overeenstemming bereikt over de tracékeuze en de regionale bijdragen. Dit is vastgelegd in het Regioakkoord N23 Westfrisiaweg. In de periode daarna is het ontwerp van de weg meer in detail uitgewerkt en hebben onderhandelingen met het Rijk plaatsgevonden over de financiële bijdrage.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |