OMA transformeert Fondaco dei Tedeschi tot cultureel hart in Venetië 27/08/2010 17:39

Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.)

(Venetië/Rotterdam, 27 augustus 2010) OMA presenteert vandaag het ontwerp voor een exclusief warenhuis in een van de meest prominente gebouwen in Venetië: Il Fondaco dei Tedeschi. Dit 13e-eeuwse bouwwerk, eigendom van de Benetton familie, grenst aan de Rialtobrug over het Canal Grande. Het ontwerp van OMA maakt Il Fondaco tot een centrale ontmoetingsplaats in de stad.

Il Fondaco werd gebouwd in 1228 als handelspost voor Duitse kooplieden en heeft in de daarop volgende eeuwen drastische veranderingen doorgemaakt. Behoud en hergebruik vormen een rode draad door de geschiedenis van het gebouw. Zo diende het bijvoorbeeld in 1806 onder Napoleon als douane-post. Teneinde tegemoet te komen aan specifieke behoeften van de tijd, werden elementen verwijderd en toegevoegd, zoals het wegbreken van de originele torens, het aanbrengen van een glazen overdekking over de binnenplaats, en een aanpassing aan de voorgevel waarin ramen werden toegevoegd. In de afgelopen jaren heeft het gebouw gediend als postkantoor waardoor veel ruimten slecht toegankelijk waren en ongebruikt bleven.

Het ontwerp van OMA, in opdracht van de Benetton Groep, laat Il Fondaco herleven als een hedendaagse handelspost en ontmoetingsplaats. In de vorm van een exclusief warenhuis met openbare ruimten, die worden gebruikt voor culturele activiteiten, wordt Il Fondaco geïntegreerd in het dynamische culturele leven van Venetië. De combinatie van een warenhuis en een culturele ontmoetingsplaats is in overeenstemming met de ambitie van Benetton om met innovatieve architectuur een eigentijdse bijdrage aan het internationale karakter van Venetië te leveren.

Met het verwijderen van twee zijden van het bestaande dak, wordt een terras gecreëerd dat uitzicht biedt op het Canal Grande. Dit terras en de binnenplaats worden openbare plekken die ruimte bieden aan evenementen zoals tentoonstellingen en filmvoorstellingen. Il Fondaco wordt niet alleen een attractie voor de lokale bevolking, maar eveneens voor de 20 miljoen bezoekers die Venetië jaarlijks trekt en de 900.000 bezoekers die speciaal naar Venetië komen voor de Biënnales en de talrijke festivals. Nieuwe toegangen vanaf de populaire ontmoetingsplaats Campo San Bartolomeo en de Rialto verbinden het gebouw met de omgeving. De huidige indeling van de kamers en historische elementen, deels verloren door de eeuwen, worden hersteld, evenals de fresco's die in hedendaagse vorm opnieuw tot leven worden gebracht.

OMA's ontwerp - zowel ambitieus als subtiel - draagt bij aan de traditie van behoud en vernieuwing van Il Fondaco dei Tedeschi. Venetië krijgt een hoogwaardig warenhuis dat voorziet in een maatschappelijke behoefte en dat een cruciale rol zal spelen in de culturele dynamiek van de stad.

De onthulling van OMA's ontwerp voor Fondaco dei Tedeschi valt samen met OMA's tentoonstelling op de Biënnale van Venetië: Preservation. Hierin wordt getoond hoe het toekennen van een nieuwe functie aan bestaande gebouwen een betere optie kan zijn dan sloop en nieuwbouw. De tentoonstelling Preservation is tot 21 november 2010 te zien in de 'Giardini' in het Italiaanse paviljoen.

EINDE BERICHT

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.oma.eu