Rijksoverheid


Advies Raad van State over wetsvoorstel wijziging Werkloosheidswet, de Ziektewet en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet anticumulatie Ziektewet en Werkloosheidswet)

No.W12.10.0227/III 's-Gravenhage, 21 juli 2010

Bij Kabinetsmissive van 10 juni 2010, no.10.001599, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bij de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het voorstel van wet tot wijziging van de Werkloosheidswet, de Ziektewet en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen om cumulatie van de uitkeringsduur op grond van de Ziektewet met de uitkeringsduur op grond van de Werkloosheidswet tegen te gaan en enige andere wijzigingen (Wet anticumulatie Ziektewet en Werkloosheidswet), met memorie van toelichting. Het voorstel van wet geeft de Raad van State geen aanleiding tot het maken van inhoudelijke opmerkingen. Voor redactionele kanttekeningen verwijst de Raad naar de bij het advies behorende bijlage. De Raad geeft U in overweging het voorstel van wet te zenden aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Gelet op artikel 25a, vijfde lid jo vierde lid, onder b, van de Wet op de Raad van State, is het college van oordeel dat openbaarmaking van dit advies achterwege dient te blijven.

De waarnemend Vice-President van de Raad van State,


---

AAN DE KONINGIN

Bijlage bij het advies van de Raad van State betreffende no.W12.10.0227/III met redactionele kanttekeningen die de Raad in overweging geeft.


- In het in artikel I, onderdeel A, voorgestelde artikel 42, zesde lid, WW "een ontvangen uitkering op grond van de Ziektewet in de periode tussen het einde van de dienstbetrekking en de eerste werkloosheidsdag ontvangen ziekengeld" vervangen door: het, op grond van de Ziektewet, in de periode tussen het einde van de dienstbetrekking en de eerste werkloosheidsdag ontvangen ziekengeld.


- In het in artikel I, onderdeel A, voorgestelde artikel 42, zevende lid, onderdelen a en c, WW en artikel I, onderdeel B, voorgestelde artikel 43, tweede lid, derde lid, onderdelen a en b, en vierde lid WW "een uitkering" telkens vervangen door: ziekengeld.


- In het in artikel I, onderdeel A, voorgestelde artikel 42, zevende lid, onderdeel b, WW "uitkering" vervangen door: ziekengeld.


- In het in artikel I, onderdeel A, voorgestelde artikel 42, achtste lid, WW en het in artikel I voorgestelde artikel 43, achtste lid, WW "geldende wachtdagen" telkens vervangen door: geldende wachtdagen als bedoeld in artikel 29, tweede lid, onderdeel c, van de Ziektewet.


- In het in artikel I, onderdeel A, voorgestelde artikel 42, achtste lid, WW en het in artikel I voorgestelde artikel 43, achtste lid, WW "die uitkering" telkens vervangen door: ziekengeld.


- In het in artikel I, onderdeel C, voorgestelde artikel 130w, eerste lid, WW "werken" vervangen door "het verrichten van zijn arbeid wegens ziekte" en "voor die dag" vervangen door "op de dag voor inwerkingtreding van artikel I van de Wet anticumulatie Ziektewet en Werkloosheidswet".


- In het in artikel I, onderdeel C, voorgestelde artikel 130w, tweede lid, WW na "ongeschiktheid" invoegen: tot het verrichten van arbeid wegens ziekte".


- Nu artikel 96 ZW het laatste artikel van die wet is, het in artikel II, onderdeel D, voorgestelde artikel 97 niet invoegen maar toevoegen en in dat artikel "van wie de eerste dag van de ongeschiktheid tot werken" vervangen door: wiens eerste dag van ongeschiktheid tot het verrichten van arbeid wegens ziekte.


- Het in artikel III, onderdeel B, voorgestelde artikel 59, derde lid, onderdeel c, Wet WIA vervangen door: c. de duur van het, op grond van de Ziektewet, in de periode tussen het einde van de dienstbetrekking en de dag waarop recht ontstaat op de loongerelateerde uitkering van de WGA-uitkering, ontvangen ziekengeld.


- Het in artikel I, onderdeel C, voorgestelde artikel 130w, tweede lid, WW inhoudelijk toelichten en niet door de inhoud van het artikellid te herhalen.


- In de artikelsgewijze toelichting op artikel III, onderdelen A, C, E en F, laatste alinea, aangeven voor welke methode, genoemde in aanwijzing 227 van de Aanwijzingen voor de regelgeving wordt gekozen.