Waterschap Brabantse Delta


visstandbemonstering

Dijkgraaf helpt handje bij visstandbemonstering

Publicatiedatum : 27 augustus 2010

Dijkgraaf Joseph Vos helpt bij het binnenhalen van de netten Waterschap Brabantse Delta onderzoekt ieder jaar de ecologische toestand van een aantal wateren. In de tweede helft van augustus is de visstand bemonsterd in een aantal beken ten zuiden van Breda.

Visstandonderzoek

Het waterschap voert veel maatregelen uit gericht op het verbeteren van de visstand, zoals de aanleg van vispassages en het herstellen van meanders. Naast het inwinnen van de benodigde informatie voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) wil het waterschap daarom ook graag inzicht krijgen in de effecten van uitgevoerde maatregelen op de visstand.

Om de gewenste informatie te verzamelen bemonsterde adviesbureau AquaTerraKuiperBurger (ATKB) uit Geldermalsen in opdracht van het waterschap de visstand in een aantal beken. Het onderzoek vond plaats in de tweede helft van augustus en richtte zich op de Boven Mark, Aa of Weerijs, Bijloop-Turfvaart, Merkske, Strijbeekse beek, Galderse beek, Chaamse beken en Bavelse Leij.

Van vangst naar beoordeling

ATKB bepaalde van de gevangen vissen de soort, lengte en aantal. De verzamelde gegevens laten zien hoeveel en welke vissoorten in de beken voorkomen. Het waterschap gebruikt deze gegevens om de huidige toestand (beoordeling) en de ontwikkeling van de visstand in beeld te brengen. Dit geeft tevens inzicht in de effecten van de uitgevoerde maatregelen op de visstand.

Voorlopige resultaten

Volwassen kopvoorn Uit het onderzoek blijkt dat de gewenste stromingsminnende soorten zeker in de beken voorkomen en in bepaalde delen een belangrijk deel van de visstand vormen. Daarentegen zijn ook veel algemene soorten gevangen die weinig eisen stellen aan hun omgeving en plaatselijk vissen die houden van stilstaand, plantenrijk water. Dit duidt er op dat de gewenste stromingsdynamiek (nog) niet overal aanwezig is.

Positief nieuws is dat op verschillende locaties de migrerende soort winde is aangetroffen. Deze soort maakt gebruik van de aangelegde vispassages om de beken weer op te trekken. Van de winde en van kritische stroomminnende soorten als bermpje en kopvoorn zijn zowel jonge als oudere vissen gevangen. Hieruit mag geconcludeerd worden dat deze soorten weer in de beken paaien en opgroeien.

Pas als ATKB alle gegevens heeft verwerkt en daarover gerapporteerd (eind 2010) wordt een definitief beeld verkregen van de huidige toestand en ontwikkeling van de visstand in de beken.

Meer informatie