Spoffin: vernieuwend en verrassend multi-arts festival van formaat


Het beste straat- en locatietheater van Europa in Amersfoort

AMERSFOORT, 20100208 -- Tientallen buitengewone voorstellingen van theatermakers uit binnen- en buitenland en een stad vol publiek: met Spoffin heeft Amersfoort en Nederland er een (ver)nieuw(end) internationaal multi-arts festival bij. Spoffin heeft de ambitie uit te groeien tot een culturele hub, een verbindingspunt voor innovatief straat- en locatietheater in het noordelijk deel van Europa. Het overgrote deel van de voorstellingen is gratis toegankelijk. De eerste editie van Spoffin is van vrijdag 27 tot en met zondag 29 augustus 2010.

Het nieuwe internationale multi-arts festival haalt dit jaar om te beginnen drie dagen lang het beste en het nieuwste straattheater uit Europa naar Nederland. Op het programma zullen veel premières staan. Spoffin biedt ook ruimte voor dans, muziek en beeldende kunst. Het festival opent deze zomer met een spectaculair, speciaal voor dit festival ontwikkeld ballet van de Deense groep Live Arts Installations, op het water van de rivier Eem die van Amersfoort naar de Randmeren stroomt. Denemarken is in 2010 het partnerland van Spoffin.

Doel van Spoffin: publiek uit Amersfoort en zeer verre omsteken aangenaam verrassen met het meest interessante aan Europees straat- en locatietheater en andere kunsten in de openbare ruimte. Amersfoort is daarvoor ideaal: een stad met een prachtige compacte historische binnenstad en vele mooie parken, pleinen en andere spannende plekken om te spelen.
De organisatie verwacht bezoekers uit heel Nederland, op termijn ook uit het buitenland en voorziet een groei van zo'n 50.000 bezoekers in het eerste jaar naar 90.000 à 100.000 bezoekers in 2013.

Voorproefje
Een greep uit het programma voor 2010: Willi Dorner, een Oostenrijkse choreograaf die het stadsbeeld dramatisch aanpakt door tijdelijke sculpturen te creëren van menselijke lichamen; het Deense Holbæk Teater met een aangrijpend en actueel immigratiedrama in een rijdende bus; de Turkse danser Ziya Azazi met hallucinerende derwish-dans en het muzikale project BOT: dé Oerol-hit van 2009 en tijdens Spoffin in verhevigde vorm te beleven. Aan het begin van de zomer maakt het festival de volledige programmering bekend.

IN en OFF
Naast het reguliere programma, de zogenoemde IN-programmering, kent het evenement vanaf 2011 ook een OFF-programmering. Spoffin breidt volgend jaar uit met een internationale showcase, waarbij groepen uit binnen- en buitenland hun voorstellingen presenteren. Spoffin nodigt programmeurs van vergelijkbare, veelal buitenlandse festivals uit Amersfoort te bezoeken om hier hun acts voor het volgend jaar te selecteren. Succesvolle showcase-festivals zijn er al in vooral zuidelijk Europa: in Frankrijk, Spanje en ook België. Amersfoort biedt dit vanaf volgend jaar voor het noordelijk deel van Europa, en op hoog internationaal niveau.

Franje
Onder de naam Franje biedt Spoffin ook ruimte voor aanstormend talent uit Midden-Nederland en voor experimenten van gevestigde artiesten uit de rest van de wereld. Festival Franje opereerde de afgelopen jaren reeds als `parasitair festival' in de periferie van De Parade in Utrecht en Etcetera in Amersfoort.

Meer informatie is te vinden op de website van het festival, www.spoffin.nl.

Festival Spoffin