Eerste expositie van Congolese fotograaf Sammy Baloji in Nederland

24/08/2010 11:27

Prins Claus Fonds

Opening van Mémoire op 27 augustus in de Brakke Grond, Amsterdam

Een land kan zich niet volwaardig ontplooien zolang het de trauma's uit het verleden niet onder ogen durft te zien. Dit is wat fotograaf en videomaker Sammy Baloji (DR Congo, 1978) ons laat zien met zijn werk. Van 28 augustus tot en met 12 september zijn zijn foto's voor het eerst te zien in Nederland in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. De tentoonstelling, genaamd Mémoire, is tot stand gekomen in samenwerking met het Prins Claus Fonds en zal geopend worden op vrijdag 27 augustus om 17.00 uur. Sammy Baloji ontving in 2009 een Prins Claus Prijs van EUR 25.000,- voor zijn krachtige en maatschappijkritische werk.

In Mémoire plaatst Sammy Baloji archiefbeelden van uitgebuite Congolese arbeiders in het hedendaagse, gehavende landschap waar ooit de koloniale machthebbers zich respectloos uitleefden voor eigen gewin. Etnografie, architectuur en urbanisme - thema's die in zijn werk voortdurend terugkeren - zijn de filters waardoor hij de Afrikaanse geschiedenis en identiteit analyseert.

Sammy Baloji werd in 1978 geboren te Lubumbashi, in de provincie Katanga van de Democratische Republiek Congo. Hij woont en werkt nog steeds in zijn geboortestad. Hij promoveerde in de letteren en de menswetenschappen aan de universiteit aldaar. Baloji begon als striptekenaar en legde zich vervolgens toe op fotografie en video. Hij wijdde tal van werken aan de Katangese cultuur en het koloniale erfgoed binnen de Democratische Republiek Congo.

Met Mémoire (2006), een fotoreeks over de kopermijnen in Katanga, en Mémoire, een experimentele film die Baloji in 2006 maakte met danser/choreograaf Faustin Linyekula (2007 Prins Claus Prijs hoofdlaureaat), ontving hij verschillende internationale prijzen. De tentoonstelling Mémoire wordt gepresenteerd door het Prins Claus Fonds en de Brakke Grond in het kader van Allez Congo!, een vierdaags festival van 9 tot en met 12 september dat de Brakke Grond samen met de Balie organiseert ter gelegenheid van de vijftigjarige onafhankelijkheid van Congo.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.prinsclausfonds.nl