Gemeente Utrecht

Bergbezinkbassin Maliebaan klaar

Na maanden van bouwactiviteit op het Malieblad wordt vrijdag 27 augustus het bergbezinkbassin door wethouder Mirjam de Rijk officieel opgeleverd. Samen met buurtbewoners en kinderen van de Maliebaanschool neemt ze een kijkje in de bak. Het bassin zorgt voor een grotere inhoud van de riolering. Daarnaast wordt er een deel van het rioolvuil in afgevangen waardoor het overstortende water naar de Stadsbuitengracht schoner is. Het bergbezinkbassin heeft een afmeting van 45 bij 6 meter en is 4,5 meter hoog. Het ligt ongeveer een meter onder de grond. Bij de bouw is gebruik gemaakt van een soilmix techniek. Om overlast bij omringende panden te voorkomen is deze trillingsvrije techniek uitermate geschikt om de betonnen damwanden van het bassin te maken.

Werking Bergbezinkbassin

Een bergbezinkbassin is een grote ondergrondse opvangbak waarin bij hevige regenval een te veel aan afvalwater uit het riool wordt opgevangen. Normaal komt het overtollige water via een buis (overstort) in het nabijgelegen open water terecht. Dit kan stank veroorzaken. Bovendien is er veel zuurstof voor nodig om dit afvalwater af te breken en dat kan vissterfte veroorzaken. De aanleg van een bergbezinkbassin is een manier om dit te voorkomen. Als er na een hevige regenbui weer voldoende ruimte in het riool is, dan wordt het water met slib teruggepompt in de riolering en afgevoerd naar de zuivering. In Utrecht komen vijftien bergbezinkbassins met een totale inhoud van ruim 16 miljoen liter. Er zijn inmiddels zes bassins aangelegd, aan de Cabeliaustraat, het Muiderslotplantsoen, de Beneluxlaan, de Plutoniumweg, de Mr. Sickeszlaan en de nieuwste aan de Maliebaan.

Trillingsvrije techniek

De soilmix techniek die bij de bouw van het bassin is toegepast om de kuip te maken, maakt gebruik van het in de bodem aanwezige zand. Dit wordt vermengd met cement en water om zo een betonnen damwand te vervaardigen. Deze methode heeft zich bewezen als trillingsvrij en kan op korte afstand van bestaande panden toegepast worden. Hiermee is het risico op trillingschade van nabij gelegen panden sterk beperkt.

Groep 8 Maliebaanschool

Leerlingen van groep 8 van de Maliebaanschool zijn vanaf de start van de werkzaamheden betrokken bij de werkzaamheden. Zij hebben les gekregen van gemeentelijke ambtenaren over het gebruik van het riool en de functie van het bergbezinkbassin. Ook zij mogen nu een kijkje in de bak nemen en krijgen de unieke kans om in de meters lange bak onder de grond een balspel te doen. Zij kunnen straks als één van de weinige Utrechters zeggen, bij het fietsen over het Malieblad, dat zij onder de grond een potje hebben gevoetbald!

Laatste werkzaamheden

Nu de bak klaar is kan de gemeente verder met het koppelen van het bassin aan het riool en aan de uitstroomopening bij de Stadsbuitengracht. Deze werkzaamheden duren nog ongeveer drie weken en vinden plaats aan de waterzijde van het Malieblad. Verkeer van en naar de Maliesingel wordt omgeleid.