Evangelische Omroep

Nr.173
Hilversum, vrijdag 27 augustus 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 35

Ingang Oost, maandag 30 augustus, 19.27 uur, Nederland 1 Meneer Van Beelen heeft een ernstig hartinfarct gehad. Hij heeft 15 keer een elektrische shock gekregen om de ritmestoornis op te heffen. Hij is naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag gebracht.

Bij de balie van de Spoedeisende Hulp meldt zich mevrouw Sonneveld; ze heeft een ongeluk gehad met haar fiets. En tijdens een kickboxtraining is Nathalie Kramer hard in haar ribben geraakt.

Sander van der Meulen is door de fysiotherapeut doorgestuurd, nadat hij enkele dagen geleden door zijn enkel is gegaan en Mitchell Knetemann is bij een snowboardles gewond geraakt aan zijn hand.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 31 augustus, 19.27 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In deze aflevering moet baby Lenthe een ingewikkelde operatie ondergaan. Ze werd geboren met verkeerd aangelegde nieren en urinewegen. Vandaag worden een deel van haar rechternier en een extra aangelegde urineleider verwijderd. Ook zal de blaas van Lenthe deels gereconstrueerd moeten worden.

Bij Ronald is twaalf jaar geleden het bovenbeen bestraald vanwege een goedaardig gezwel. Maar door die bestraling werken de zenuwen in zijn voet niet meer goed en is Ronald's enkel scheef gaan staan. Hij werd kortgeleden geopereerd maar de operatiewonden bij zijn voet helen erg slecht. Ronald komt voor controle naar de wondpoli.

En de twaalfjarige leukemiepatiënt Eline laat Mirjam haar ketting met 'kanjerkralen' zien - voor elke prik of behandeling één kraaltje. De ketting is ondertussen meters lang.

Scrooged, dinsdag 31 augustus, 21.30 uur, Nederland 3 Vind je dat je beste vriend de afgelopen jaren is veranderd in een hardvochtige grootverdiener en lukt het je niet om dit aan zijn verstand te brengen? Of slaag je er niet in om je onzekere vriendin ervan te overtuigen dat ze veel meer in haar mars heeft dan ze denkt? Schakel dan de hulp in van Scrooged.

De vrienden en familie van Edgar maken zich zorgen om hem. Edgar is passief, heeft geen opleiding afgerond en dreigt zijn huis te verliezen. Hij lijkt het allemaal wel best te vinden. In Scrooged wordt Edgar geconfronteerd met zijn verleden, heden en toekomst, in de hoop dat het zijn ogen opent en dat hij zijn leven weer oppakt. Samen met vrienden en familie wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van zijn levensstijl.

Het programma Scrooged is een bijdrage van de Evangelische Omroep aan TV-lab. Dit programma wordt gepresenteerd door het nieuwe EO-talent Anne-Mar Zwart.

Nederland Helpt, donderdag 2 september, 17.05 uur, Nederland 2 In deze miniserie zes portretten van excentrieke Nederlanders. Geïnspireerd door hun geloof lieten ze huis en haard achter om aan de andere kant van de wereld de helpende hand te bieden op plaatsen waar hulp het hardst nodig is. Een vrouwelijke arts die een farm runt in Zambia, haar man verliest bij een roofmoord, maar blijft uit passie voor haar vak en voor Zambiaanse boerinnen. Een onderwijzer uit Zeeland die al 25 jaar straatkinderen oppikt uit de goot van een miljoenenstad in hartje Brazilië. En een Groningse makelaar die haar huis verkocht om van het geld een kliniek op te zetten in Benin. Waarom doen ze wat ze doen, welke rol speelt hun geloof en wat was het absolute dieptepunt van hun leven? Waarom gaan ze toch door?

Jong, donderdag 2 september, 19.00 uur, Nederland 3 Ik ben superdik
Overgewicht is een steeds groter probleem in Nederland. JONG volgt drie gasten die alledrie op hun eigen manier met hun overgewicht omgaan.

Pauline (23) is haar hele leven al een maatje meer. Afvallen vindt ze niet nodig. Maar ze schrikt toch als bij een doktersbezoek haar lever abnormal groot blijkt te zijn. Kilo's eraf, is het advies. Pauline neemt een drastisch besluit: ze laat een maagband plaatsen. Presentator Manuel Venderbos neemt samen met Pauline op bijzondere wijze afscheid van haar buik en is erbij als ze wakker wordt uit de operatie.

Matthias (27) is ook op jonge leeftijd al te zwaar. Hij vindt afvallen niet nodig, maar zijn omgeving maakt zich zorgen om zijn gezondheid. Manuel daagt hem uit voor een medische check. Durft Matthias de harde feiten onder ogen te zien?

Kim (25) weegt 156 kilo, omdat ze leidt aan de eetstoornis BED. (Binge Eating Disorder). Ze heeft vreetbuien waarin ze in korte tijd enorme hoeveelheden eten wegwerkt. Ondanks haar overgewicht is ze gek op jazzballet en mag Manuel komen kijken bij een repetitie.

Upside Down, donderdag 2 september, 20.30 uur, Nederland 3

In het nieuwe tv programma Upside Down gaan gehandicapten op een confronterende, hilarische en sympathieke manier de reacties en het fatsoen van bekende en onbekende Nederlanders testen. Onder aanvoering van presentator Mirjam Bouwman gaat een vast team, bestaande uit vier verstandelijke gehandicapten daarbij tot het uiterste. Met behulp van een undercover camera worden 'gewone' Nederlanders' door onze sterren gebruikmakend van hun handicap op geheel eigen wijze voor de gek gehouden. Niemand is veilig want de teamleden van Upside Down kunnen overal opduiken: op straat in het park, bij de kapper of tandarts... Tot welk punt accepteert het 'slachtoffer' de brutaliteit van deze jongens? Hoe lang blijven ze beleefd en wanneer grijpen ze in...?

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 3 september, 15.00 uur, Nederland 3, Z@pp Dorst!

Elly vertelt uit het boek van 'Beloofd is Beloofd' over Hagar en Ismaël. Wat hebben ze een dorst! Ismaël moet er zelfs van huilen. Dop en Kurk begrijpen dat helemaal, want zij hebben ook dorst! En niet een beetje, nee, een verschrikkelijke dorst! Ze rennen een restaurant in. Daar is een grote ijskast. Daar is drinken! Maar daar is het ook heel erg koud. Dop en Kurk bevriezen. Ze lijken wel ijsjes! Gelukkig, daar loopt de ober. Zal hij de bevroren Dop en Kurk ontdekken?

De Dorpsdokter, vrijdag 3 september, 19.27 uur, Nederland 1 In deze aflevering gaat dokter Piet gaat op bezoek bij de heer Niessink die mogelijk een hersenbloeding heeft. Bij Rosemarie komt de heer Gerrits met buik- en rugklachten. En dat duurt nu al een half jaar. Roelof onderzoekt een meisjemet netelroos. En hij houdt zich ondertussen bezig met zijn hobby. Er zijn inmiddels drie kalfjes geboren.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 4 september, 9.30 uur, Nederland 3 Ook vandaag weer een aantal hilarische onderste boven testen: bowlen op z'n kop. De jongens en meiden zullen uitmaken wie de beste bouwvakker is. Ook de temperatuur in de oven wordt weer flink opgeschroefd. We gaan eens kijken wat er gebeurt met diverse dranken in de frisdranktest. Waar zit het meeste suiker in en smaakt jus d'orange lekker als je er prik aan toevoegt? Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Verborgen Verhalen, zaterdag 4 september, 14.45 uur, Nederland 3 Keihard
De Bijbel zegt: 'Gestolen voedsel smaakt aanvankelijk goed, maar later lijkt je mond gevuld met kiezels.'

Jeroen is gek op stenen. Zijn kamer lijkt wel een museum. Als de leraar lesgeeft over het Pleistoceen, dwalen Jeroens ogen af naar de meest zeldzame steen op de plank in de kast. Hoe vaak heeft hij niet gefantaseerd die steen aan zijn verzameling toe te voegen. De les is afgelopen, het lokaal loopt leeg, de leraar is weg..... Alleen Jeroen en de steen. Eén steen?! Zal de leraar die missen? 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Nederland Zingt, zaterdag 4 september, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt de meest favoriete liederen
De redactie van Nederland Zingt heeft de 50 mooiste liederen die de afgelopen jaren in de uitzending zijn geweest online gezet. Meer dan 1500 kijkers hebben hun stem uitgebracht. Liederen die daarbij de voorkeur hebben kregen, zijn o.a. 'Blijf bij mij Heer', 'Kom tot de Vader' en 'Er is een God die hoort'. Mirjam Bouwman vertelt meer over de gekozen liederen.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 4 september, 19.35 uur, Nederland 2 De Bernadottes, een serie over het Zweedse koningshuis. In deel 3 van deze serie volgen we vooral prinses Victoria, die op 19 juni 2010 in het huwelijksbootje stapt met Daniel Westling. Haar opvoeding als kroonprinses, het leren leven met het koninklijk protocol en de keuze voor een gewone burger als levenspartner komen ter sprake in het derde deel van 'De Bernadottes, een koninklijke familie.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 5 september, 9.00 uur, Nederland 1 In deze aflevering fietst Arie van der Veer samen op met een afgetrainde racefietser, Siemon Krol. Hij sport graag en veel, tot hij in 1998 te horen krijgt dat hij kanker heeft aan zijn zaadballen, dezelfde kankersoort die de beroemde wielrenner Lance Armstrong heeft gehad. Er volgt een zeer zware tijd van operaties en bestralingen, maar Siemon herstelde en wil nu hetzelfde doen als Lance Amstrong, fietsen voor het goede doel. Afgelopen juni deed hij samen 3000 andere racefietsers mee om zes maal de Alp d'Huez op te fietsen in één dag. In deze aflevering een indringend gesprek met dominee Arie van der Veer, hoe is het te leven met deze ziekte en waar is God in dit lijden? Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Elly en de Wiebelwagen, zondag 5 september, 11.35 uur, Z@pp Spierballen
Elly vertelt over David, de schaapherder. David heeft spierballen, want hij vecht met een leeuw en hij wint natuurlijk!! Wat is David blij! Dop en Kurk zijn ook blij, want zij hebben ook spierballen. Ze gaan het verhaal naspelen in het bejaardentehuis. Dop is David, Kurk is de leeuw en de mensen in het bejaardenhuis zijn de schapen. Het is een heel spannend gevecht. Maar dan komt er zomaar een echte dief binnengeslopen. Hij wil het tasje van mevrouw Westerbeek stelen. Zijn de spierballen van Dop en Kurk groot genoeg om de dief te pakken?

XMIX, zondag 5 september, 16.55 uur, Nederland 3
De parels van de barones
De parels van de barones zijn tijdens een golftoernooi gestolen. Een van de keurige gasten is waarschijnlijk de dader, maar wie? De barones en de graaf weten zich geen raad.Tijd voor XMIX!

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!


---
Noot voor redactie,